Örülhet a kormány - pénteken jöhet a várva várt bejelentés

Legkorábban pénteken érkezhet az első jó hír Magyarország hitelminősítésével kapcsolatban. A Reuters értesülései szerint a Fitch június 6-án közli a hosszútávú magyar államadósság besorolás szokásos felülvizsgálatának eredményeit.
Napi.hu, 2014. június 2. hétfő, 16:03
Fotó: Reuters

A legkorábban pénteken érkezhet elvileg jó hír Magyarország hitelminősítésével kapcsolatban. A Reuters értesülései szerint a Fitch június 6-án közli a hosszútávú magyar államadósság besorolás szokásos felülvizsgálatának eredményeit. A Moody's-nál július 4., a Standard & Poor's-nál szeptember 19. a következő ilyen időpont.

Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója a Vállalati Pénzügyi Vezetők Egyesülete konferenciáján múlt héten azt mondta, a három nagy hitelminősítő (Moody's, Standard&Poor's, Fitch Ratings) közül az egyikkel nemrég folytatott konzultáció során a hitelminősítő elismerte, hogy a magyar gazdaság kevésbé sérülékeny mint volt. Az ügyvezető igazgató nem nevezte meg a hitelminősítőt, de szerinte idén javíthatják Magyarország hitelminősítői besorolását. Palotai szerint nehéz lenne indokot találni a felminősítés ellen.

Márciusban a S&P stabilra javított Magyarország hitelminősítői kilátásait, de a hitelbesorolás szempontjából még mindhárom szervezetnél befektetésre nem ajánlott kategóriában van Magyarország. A gazdasági mutatók szempontjából Magyarország kiemelkedik a vele azonos hitelminősítéssel rendelkező országok közül - hangsúlyozta a konferencián Palotai.

A Fitch Ratings utoljára tavaly december 11-én erősítette meg stabil kilátással Magyarország BB plusz szintű - a befektetési ajánlású sávtól egy fokozattal elmaradó - hosszú futamú szuverén devizaadós-besorolását, valamint a hazai valutában fennálló államadósság befektetési szintű, "BBB mínusz" osztályzatát. Az akkori értékelés szerint a magyar kormány változatlanul elkötelezett a GDP-arányos államháztartási deficit 3 százalék alatt tartása mellett, és ez ellensúlyozza a 2014-es költségvetésben mutatkozó bizonyos fokú végrehajtási kockázatot.

A hitelminősítő akkor úgy vélte, a magán- és az állami szektor magas devizaadóssága sebezhetővé teszi Magyarországot a negatív külső sokkokkal és az esetleges hibás gazdaságpolitikai lépésekkel szemben. A GDP-arányos bruttó államadósság az idén stagnál, 2015-ben is csak mérsékelten csökken. A fél évvel ezelőtti értékelés szerint a magyar költségvetési fegyelem "kontrasztban áll a kiszámíthatatlan gazdaságpolitikával", különösen ami a banki és közszolgáltatási szektorokat illeti.

A kis- és középvállalatok hitelellátásának növelését célzó kezdeményezések és az uniós partnerek erősödő növekedése valószínűleg hozzájárul a magyar GDP-növekedéshez 2014-2015-ben, ugyanakkor a gazdaságpolitikával kapcsolatos bizonytalanság és a magánszektorban zajló adósságleépítési folyamat korlátot szab a magyar gazdaság középtávú növekedési potenciáljának. A Fitch Ratings alapeseti feltételezései között szerepelt, hogy a magyar kormány fenntartja a költségvetési fegyelmet a 2014-es választások előtti időszakban is, azaz nem lesz választási költekezés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Napi6000, 2014.06.06 07:13

Nem lesz itt felminősítés. Magyarország egy kamu-ország, hazugságból légvárat lehet építeni. Max.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zeteny, 2014.06.03 11:51

@Blama: Nem írta le, hogy számol! Leírtam, hogy 200-al voltunk bejelentve, hogy ne legyen feltűnő, hogy mérnökként minimálbéreznek. Plusz infó: 2003-tól nettó >300.000 nem feketén, mint előtte + 13 havik és egyéb jutalmak, de ez is folyamatosan nőtt, amíg a puma meg nem döglött.
De mind 1111, Ön jobban tudja mennyit kerestem és a biztosító is hülye volt aki visszautalta a pénzt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.03 11:06

@zeteny: Bárkinek lehet 3 gyereke? Igen - kivéve, akiknek nem.

Havi bruttó 200-ra már, akárhogy is számolom, nem igaz, amit ír.

De mindegy....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zeteny, 2014.06.03 10:52

@Blama: Nem vettem építettem? 2 gyereket vállaltunk ezért kaptunk két millát, amit 8 éven belül kellett teljesíteni, ami előbb összejött majd később vállaltunk/csináltunk egy harmadikat, amit beszámítottak visszamenőleg a hitelünkbe kb 1,5 millióval. Ezt bárki megteheti/megtehette...
Továbbá mindig be voltam jelentve normális fizetéssel 1998-ban bruttó 200.000 Ft (azért csak ennyivel, mert az ország akkori legnagyobb ? cége (magyar tulajdonú) a többit feketén vagy számlára adta), ami 2003-tól normálisra hízott mivel az amcsi cég ahova átmentem nem feketézett és majdnem ugyanazt a nettót megkaptam, mint korábban. Tehát, nem milliós havi fizetések és mégis visszakaptam a nyugdíjból pénzt, nem én tettem félre, kötelező volt?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.03 09:49

@zeteny: Gratulálok.
Vett egy lakást és 3 millát kapott hozzá.
Sok pénzt tett félre korábban is ( magánnyugdíj ).
Gratulálok.

Ön szerint hányan vannak Önhöz hasonlóak Magyarországon?
És hányan nem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html