A legkorábban pénteken érkezhet elvileg jó hír Magyarország hitelminősítésével kapcsolatban. A Reuters értesülései szerint a Fitch június 6-án közli a hosszútávú magyar államadósság besorolás szokásos felülvizsgálatának eredményeit. A Moody's-nál július 4., a Standard & Poor's-nál szeptember 19. a következő ilyen időpont.

Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója a Vállalati Pénzügyi Vezetők Egyesülete konferenciáján múlt héten azt mondta, a három nagy hitelminősítő (Moody's, Standard&Poor's, Fitch Ratings) közül az egyikkel nemrég folytatott konzultáció során a hitelminősítő elismerte, hogy a magyar gazdaság kevésbé sérülékeny mint volt. Az ügyvezető igazgató nem nevezte meg a hitelminősítőt, de szerinte idén javíthatják Magyarország hitelminősítői besorolását. Palotai szerint nehéz lenne indokot találni a felminősítés ellen.

Márciusban a S&P stabilra javított Magyarország hitelminősítői kilátásait, de a hitelbesorolás szempontjából még mindhárom szervezetnél befektetésre nem ajánlott kategóriában van Magyarország. A gazdasági mutatók szempontjából Magyarország kiemelkedik a vele azonos hitelminősítéssel rendelkező országok közül - hangsúlyozta a konferencián Palotai.

A Fitch Ratings utoljára tavaly december 11-én erősítette meg stabil kilátással Magyarország BB plusz szintű - a befektetési ajánlású sávtól egy fokozattal elmaradó - hosszú futamú szuverén devizaadós-besorolását, valamint a hazai valutában fennálló államadósság befektetési szintű, "BBB mínusz" osztályzatát. Az akkori értékelés szerint a magyar kormány változatlanul elkötelezett a GDP-arányos államháztartási deficit 3 százalék alatt tartása mellett, és ez ellensúlyozza a 2014-es költségvetésben mutatkozó bizonyos fokú végrehajtási kockázatot.

A hitelminősítő akkor úgy vélte, a magán- és az állami szektor magas devizaadóssága sebezhetővé teszi Magyarországot a negatív külső sokkokkal és az esetleges hibás gazdaságpolitikai lépésekkel szemben. A GDP-arányos bruttó államadósság az idén stagnál, 2015-ben is csak mérsékelten csökken. A fél évvel ezelőtti értékelés szerint a magyar költségvetési fegyelem "kontrasztban áll a kiszámíthatatlan gazdaságpolitikával", különösen ami a banki és közszolgáltatási szektorokat illeti.

A kis- és középvállalatok hitelellátásának növelését célzó kezdeményezések és az uniós partnerek erősödő növekedése valószínűleg hozzájárul a magyar GDP-növekedéshez 2014-2015-ben, ugyanakkor a gazdaságpolitikával kapcsolatos bizonytalanság és a magánszektorban zajló adósságleépítési folyamat korlátot szab a magyar gazdaság középtávú növekedési potenciáljának. A Fitch Ratings alapeseti feltételezései között szerepelt, hogy a magyar kormány fenntartja a költségvetési fegyelmet a 2014-es választások előtti időszakban is, azaz nem lesz választási költekezés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!