Továbbra is pesszimista az amerikai részvénypiaccal kapcsolatban Marc Faber, neves befektető, legalábbis ez derül ki az amerikai Barron's gazdasági hetilap által rendezett konferencia kerekasztal beszélgetésén elhangzottakból. Faber szerint az amerikai részvénypiacon buborék van. A buborékokkal az a probléma, hogy nehéz eldöntenie az embernek, a csúcs előtt tűnjön idiótának, vagy a csúcsot követően - idézte Faber egy neves alapkezelő véleményét. Azt, hogy pontosan hol van a piac teteje, ilyenkor nehéz eltalálni.

Faber szerint az amerikai tőzsdei cégek nyereségeit tekintve nagyon sok kérdés vetődik fel, nehéz eldönteni, hogy a növekedésből mekkora hányad köszönhető a vállalatok sajátrészvény vásárlásainak. Az azonban szerinte mindenképpen aggasztó jel, hogy szerinte a vállalati bennfentesek az elmúlt időszakban őrült tempóban igyekeznek eladni részvényeiket.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader


A felmérések azt mutatják, hogy az emberek nagy általánosságban nem profitálnak a részvényárfolyamok emelkedéséből - mondta Faber. Idézi a Gallup kutatását, amely szerint a megkérdezett amerikaiak mindössze 52 százaléka rendelkezik valamilyen részvénypiachoz kötött befektetéssel, de ebben szerepelnek nem csak a közvetlen részvényvásárlások, hanem a befektetési alapok és a nyugdíjpénztárak is. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a Fed tanulmányára, amely szerint az amerikai lakosság felének 2008 óta mintegy 40 százalékkal csökkent a vagyona.

Szerinte jó ötlet lehet a kisebb cégek részvényeit tartalmazó Russel 2000-es indexre shortok nyitása, a kisebb cégek részvényei az elmúlt években jobban szerepeltek, mint a nagyobb kapitalizációjú cégeké. Véleménye szerint az amerikai gazdaságban most tapasztalható fellendülés egyáltalán nem lesz tartós, ezért érdemes lehet amerikai állampapírokat vásárolni, mert a hozamok hamarosan ismét csökkenésnek indulhatnak.

Továbbra is kitart a mellett, hogy a jelenlegi szinteken érdemes aranyat vásárolni. Egyrészt azért, mert hosszútávon egyszerűen nem bízik a papírpénzben, s ezért szerinte egy kiegyensúlyozott portfólióban mindenképpen szerepelnie kell a befektetési célú aranynak, ő saját vagyonának elmondása szerint 20 százalékát tartja aranyban. Másrészt az adatok arra utalnak, hogy az aranybánya társaságok bennfentesei jelentős mértékben kezdték el saját cégeik részvényeit vásárolni.

Az arany árfolyama
Kép: Alfatrader



Az ázsiai országok részvénypiacaival kapcsolatban optimista, annak ellenére, hogy azok az elmúlt időszakban elég gyengén teljesítettek. Szerinte most az ottani piaci környezet hasonló az amerikai részvénypiac 70-es éveihez. Akkor a piac egésze ugyan nem produkált nagy emelkedést, azonban a gondosan kiválogatott egyedi részvényekkel nagy nyereségeket lehetett elérni. Az ázsiai piacokon - Indiában, Kínába, Vietnamban - hasonló stratégia lehet a nyerő.

A török lírával és a török gazdasággal kapcsolatban azonban rendkívül pesszimistán nyilatkozott. Mint mondta, vannak Törökországgal kapcsolatban tapasztalatai, amelyek azt mutatják, egyes családok a törvény felett állnak. Amikor ezt tapasztalom egy feltörekvő országban, akkor az rendkívül óvatossá tesz az ottani befektetésekkel kapcsolatban - mondta.

euró/török líra
Kép: Alfatrader

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!