A már korábban megindult tőkekiáramlás jelentősen felgyorsult a múlt héten az Európában befektető részvény- és kötvényalapokból, a befektetők a jelek szerint őrült tempóban kezdték el leépíteni vételi pozícióikat az olasz kormányalakítási huzavona nyomán turbulenssé vált piacokról - írj az EPFR adataira hivatkozva a Financial Times.

A Nyugat-Európára fókuszáló részvényalapokból 4,5 milliárd dollárnyi tőke távozott a szerdán végződő egy hetes időszakban, ez már zsinórban a tizenkettedik mínuszos hét ezeknél az alapoknál,  egy héttel korábban 2,6 milliárd dollár távozott. Ezzel ezek az alapok idén már összesen 13,3 milliárd dollárnyi tőkekivonással kellett szembesüljenek. Az egy héttel korábbi 1,8 milliárd dollár után ezen a héten 1,3 milliárd dollár távozott az itt befektető kötvényalapokból.

QP | Quality Placement

Az adatok még nem tartalmazzák természetesen a csütörtökön kötött legújabb megállapodás hatásait, a két populista párt, az Öt Csillag Mozgalom és a Liga újabb egyezséget kötött a kormányalakításra. A befektetők ennek ellenére vélhetően óvatosan kezelik majd ezeket a fejleményeket - írja a brit pénzügyi lap.

Nagyon óvatosnak kell lenni. Ez a kormány ha meg is alakul, várhatóan bukdácsolni fog, ezért a befektetőknek egyelőre túl korai lenne még pozíciókat felvenniük az olasz piacon - mondta Dec Mullarkey, a Sun Life Investment Management elemzési igazgatója a lapnak.

Miután jó egy százalékponttal kilőtt az olasz 10 éves államkötvények hozama a héten, kedden egészen 3,13 százalékig emelkedett, csütörtökön kissé lejjebb ereszkedett, 274 százalékig. A két éves papírok hozama 2,77 százalékról 1,07 százalékra csúszott vissza, azonban ugyanezek a kötvények május elején még negatív hozammal forogtak.

Az olasz részvénypiac 4,9 százalékot esett ebben az időszakban, a 600 legnagyobb európai tőzsdei cég árfolyamát követő Stoxx 600-as index 1,8 százalékot csökkent.

Nagyon sok amerikai befektető túlságosan is optimistává vált az európai részvényekkel kapcsolatban, s ezt a hozzáállásukat a jelek szerint most újraértékelik - kommentálta a fejleményeket Jens Nordvig, az Exante Data szakértője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!