Örültek a tőzsdék Draghi szavainak

A szerdai veszteségeket követően emelkedésbe váltottak csütörtökön a vezető New York-i részvényindexek, zárás előtt két és fél órával 1 százalék körüli plusznál tartottak. A nyugat-európai részvényindexeknek kisebb lendület jutott, az FTSE−100 közel 0,2, a CAC−40 nem egészen 0,1, a DAX pedig 0,6 százalékkal erősödött.
NAPI, 2013. május 2. csütörtök, 19:23
Fotó: Napi.hu

A befektetők vételi kedvét az Európai Központi Bank kamatvágása és Mario Draghi jegybankelnök kommentárja, illetve az hozta meg, hogy a munkanélküli-segélyért jelentkező amerikaiak száma váratlanul ötéves mélypontra csökkent. Péntek délután az USA mezőgazdaságon kívüli szektorainak foglalkoztatási adataira fokuszál majd a Wall Street.

Visszatérve a csütörtöki tőzsdenaphoz, a General Motors részvényei 4,5 százalékkal drágultak azt követően, hogy az autógyártó a vártnál kisebb nyereségcsökkenésről számolt be, a Facebook.com papírjainak árfolyamát pedig a prognózisokat felülmúló árbevételi adat lökte feljebb. Az Intel részvényei lapzártánkkor halvány pluszban voltak azután, hogy a chipgyártó társaság közölte, a jelenleg a másodhegedűs szerepét betöltő Brian Krzanich veheti át a vezérigazgatói posztot.

A nyugat-európai erősödéssel szemben a madridi IBEX−35 gyengült, részben annak betudhatóan, hogy a Credit Suisse friss elemzése óvatosságra intett az eurózóna perifériájának bankjai kapcsán. A spanyol Banco Santander papírjai 0,2, az olasz UniCredit részvényei pedig 0,3 százalékkal gyengültek. Párizsban 7,7 százalékos drágulással állva hagyták a mezőnyt a Capgemini részvényei, az it-szolgáltatásokat nyújtó társaság ugyanis a kedvezőtlen gazdasági klíma ellenére kitart idei profitvárakozásai mellett. Frankfurtban kiemelkedően teljesítettek a 4 százalék feletti drágulást felmutató Commerzbank-részvények, míg az Infineon több mint kétszer ekkora tempót produkált annak köszönhetően, hogy a német félvezetőgyártó növelte idei bevételi és margin-előrejelzését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK