Javában tart a szerkezetátalakítás a Raiffeisennél, így nem meglepő, hogy apadnak a bank bevételei. Az első negyedévben a bank nettó kamatbevételei 12 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, de a bankszektorban mostanság jobb passzban lévő nettó díj- és jutalékbevételek is 4 százalékkal csökkentek - írja a Portfolio.hu.

Az Erstéhez hasonlóan jó hír azonban a Raiffeisen háza táján is, hogy a hitelezési céltartalékok rég látott alacsony szintet értek el: mindössze 106 millió eurót kellett erre képeznie a bankcsoportnak. Úgy tűnik, a szerkezetátalakítás viszont egyelőre inkább viszi a pénzt, mint hozza, hiszen az általános igazgatási költségek az egy évvel korábbihoz képest 4 százalékkal emelkedtek. A teljes évre a bank "valamivel alacsonyabb" működési költségszintet vár a tavalyinál.

A bank adózás előtti eredménye egyértelműen a kockázati költségek javulásának köszönhetően növekedett 22 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest, a konszolidált nettó eredmény pedig hasonló adóterhelés mellett 37 százalékkal múlta felül a 2015 elejit, így 114 millió euró lett, ami valamivel magasabb a Bloomberg 111 millió eurós elemzői konszenzusánál.

A leánybankok közül sokáig az orosz érdekeltség vitte hátán az osztrák bankcsoportot. Most is ez a leánybank hozta a legnagyobb, 61 millió eurós profitot, igaz, ez csaknem 30 százalékkal alacsonyabb teljesítmény Oroszországtól az egy évvel korábbinál. A magyar leánybank őrzi tavaly elért nyereségességét, igaz, az első negyedéves 10 millió eurót közelítő profit 40 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Az osztrák bankcsoport teljes hitelállománya 12 százalékkal csökkent egy év alatt, betétállománya pedig stagnált, miközben mérlegfőösszege 8 százalékkal olvadt. A bank elsődleges alapvető (CET1) tőkerátája 11,5 százalékon állt március végén, a bank azonban fontolgatja, hogy tovább javít tőkehelyzetén a Raiffeisen Zentralbank beolvasztásával. Különösen utóbbi szempontjából lenne ennek értelme, , egyelőre ugyanis a társaság nem fér hozzá a tőkepiaci finanszírozáshoz, tőzsdén lévő leánybankjával, a Raiffeisen Bank Internationallel ellentétben.

A Raiffeisen most közölte, hogy megvizsgálják az összeolvadás lehetőségét, és a vizsgálat hat hónapon belül befejeződhet. A konszolidáció előnye lenne a bank közleménye szerint a vállalati szerkezet egyszerűsítése, és a megnövekedett szabályozói tőkekövetelmények könnyebb teljesítése.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!