A nyersolaj ára 20 dollárra zuhan az idén, a recesszió következtében ugyanis nagymértékben csökken az olaj iránti kereslet – írja a Bloomberg Philip Verleger, akadémikus, egyetemi tanár és egykori amerikai kormányzati tanácsadó alapján.

Verleger szerint az olajtöbblet 100 millió hordónyi mennyiséggel tetőzik majd az idei év végére, megterhelve a globális raktárkapacitásokat, egyúttal hétéves mélységbe taszítva az olaj árát - a szakértő szavainak az adhat különös súlyt, hogy 2007-ben megjósolta az árak 100 dollár fölé emelkedését.

A kitermelés ma mintegy 1 millió hordóval haladja meg a keresletet - tette hozzá. Legutóbb 2002 februárjában lehetett 20 dolláros hordónkénti áron kereskedni az olajjal, a mai New York-i határidős árak 61,18 dolláron álltak, 89 százalékkal magasabban a decemberi négyéves mélypontnál.

A Bloomberg által megkérdezett elemzők átlagosan 63,91 dolláros hordónkénti árra számítanak a negyedik negyedévre, ma az amerikai árutőzsdén decemberi lekötésre 65,61 dolláron állt az olajár. A képzeletbeli számegyenes másik végén a Goldman Sachs áll, az olaj árára vonatkozó év végi 85 dolláros várakozásával.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!