A jelek szerint a kínai tőzsde rebellisként viselkedik, s nem hallgat a kormányzati szervek szavára. A Sanghai Composite Index a mai kereskedést 7,4 százalékos csökkenéssel zárva, ezzel a mutató korábbi csúcsához képest már közel 20 százalékos mínuszban jár, ami a medvepiac definícióját jelenti, a Wall Streeten legalábbis.

A pénteki esés nem jött váratlanul, a kínai szárazföldi tőzsdéken már néhány hete megindult a lejtmenet, miután kiderült, az MSCI indexszolgáltató egyelőre mégsem veszi be az ott forgó papírokat feltörekvő piaci indexkosarába. Bár a lépés sok szakértőt nem ért teljesen váratlanul, azonban a mostani fejlemények mutatják, hogy milyen erős volt a spekuláció a kisbefektetők körében a lépésre.

Shanghai Composite Index
Kép: stooq.com

Szakértők már korábban figyelmeztettek arra, hogy a kínai részvénypiacon jó eséllyel lufi fúvódik, amelyet mesterségesen gerjeszt a központi kormányzat is, az elmúlt fél évben brutális mennyiségben áramlottak a kisbefektetői pénzek a sanghaji és a senzeni tőzsdén jegyzett részvényekbe, rekordmennyiségű lakossági értékpapírszámlát nyitottak az elmúlt időszakban. A Shanghai Composite Index elképesztő hegymeneten volt túl. A tavaly nyári 2000 pont körüli szintről értéke június közepére 5200 közelébe kapaszkodott, csak május eleje óta több, mint 20 százalékkal emelkedett értéke.

A 10 napja megindult masszív áresés első hete után a kínai hatóságok hivatalos közleményben hívták fel a figyelmet, hogy a volatilitás a piac velejárója, s közölték, elemzéseik szerint a kínai részvényárfolyamok emelkedése fundamentálisan megalapozott.   Ez csak átmeneti megpattanást tudott előidézni a piacon. A mai esés kiváltó oka a Bloomberg tudósítása szerint a Morgan Stanley elemzése lehetett, amelyben óva intették ügyfeleiket attól, hogy belevegyenek az esésbe.

Jonathan Gartner, a Morgan Stanley hongkongi stratégája szerint ez valószínűleg nem az a korrekció, amit meg kellene venni. Szerinte a Shanghai Composite Index június 12-i csúcsa jó eséllyel a ciklus csúcsát jelentette a Sanghajban és Senzenben. Szakértők szerint egyébként a kínai piacon jelenleg a jelentős mennyiségű, tőkeáttételes részvényvételi pozíció likvidálása zajlik.

Érdekes viszont, hogy pont ma debütáltak a sanghaji tőzsdén a Guotai Junan Securities, a harmadik legnagyobb kínai brókercég részvényei a 4,85 milliárd dollár értékű korábbi első nyilvános kibocsátást követően, s a papírok 44 százalékkal a kibocsátási árfolyamuk felett cseréltek gazdát a kereskedésben - írja a CNBC.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!