A kínai-amerikai kereskedelmi háború és egy esetleges további 10 százalékos áresés a feltörekvő országok részvénypiacain nem a legrosszabb, ami idén történhet - véli Mark Möbius, a legendás feltörekvő piaci befektető a Bloomberg tudósítása szerint. A korábban a Templeton feltörekvő piaci tevékenységéért felelős szakember szerint ugyanis a fejlett gazdaságoknak lehet, hogy egy újabb globális pénzügyi válsággal kell majd szembenézniük.

Nem kérdéses, hogy előbb-utóbb pénzügyi válság fog kialakulni, emlékeznünk kell rá, hogy jelenleg egy az olcsó pénzzel jellemzett időszakot hagyunk magunk mögött. Ez igazi kiszorító hatással lesz számos olyan cégre, amelyek működéséhez elengedhetetlenek voltak a szokatlanul olcsó források - mondta.

A szűkülő likviditás, amelyet az okozott, hogy a Fed elkezdte normalizálni monetáris politikiját az elmúlt évek ultra laza hozzáállása után, illetve hogy az ECB is hamarosan így fog tenni, az erősödő dollárral együtt komoly eladási hullámot hozott idén eddig a feltörekvő országok részvénypiacain. Ezt tetézték a Donald Trump amerikai elnök által erőltetett kereskedelmi korlátozások, amelyek várhatóan nem enyhülnek a jövőben, s amely sokak szerint inflatorikus hatást fog kifejteni az emelkedő bérekkel együtt az Egyesült Államokban - vélte Möbius.

Szerinte a feltörekvő piaci részvényeket követő MSCI Emerging Markets Index a jelenlegi szintekről még további 10 százalékot gyengülhet, úgy, hogy már amúgy is 16 százalékot esett január végi csúcsához képest. Március óta a mutató további 7 százalékos esésen van túl, eközben a feltörekvő piaci devizák - így a forint is - komolyat gyengültek. Az argentin és a török jegybank kamatemelésekkel próbált meg a gyengülés útjába állni, azonban ez Möbius szerint csak rövidebb távú gyógyszer a magas külföldi adósságállománnyal rendelkező országok számára. Az ilyen országoknak strukturális reformokkal kellene szerinte visszanyernie a befektetők bizalmát.

Mark Möbius aggódik
Kép: Fotó: Dömötör Csaba, Marton Szilvia

Möbius ugyanakkor úgy véli, a további áresés már vételi lehetőségeket teremthet a feltörekvő országok részvénypiacain, s a kereskedelmi háborúnak hosszabb távon lehetnek nyertesi is. Ilyen lehet a dél-koreai technológiai szektor, a brazil agrárszektor, az argentin szójabab-termelés, a vietnami cipőipar és a bangladesi ruhaipar.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!