Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem túl sok szakértő látta előre 2005 és 2007 között, hogy hova vezetnek az akkor zajló folyamatok a világ vezető tőzsdéin és a globális gazdaságban, volt azonban néhány olyan szakember, akik időben felismerték a bajokat. Valószínűleg azok, akik már egyszer előre jeleztek egy összeomlást, talán nagyobb eséllyel jósolják meg a következőt, a Marketwatch most néhány ilyen szakembert kérdezett meg, mi lehet a következő válság kiváltó oka. A vélemények nagyjából egy irányba mutatnak, a túl sok adósság miatt fájhat ezúttal is a fejünk.

Feltörekvő piaci adóssághegy

Az egyikük volt Gary Shilling. A saját tanácsadó cégét vezető szakember idejekorán átlátta az amerikai jelzálogpiacon és lakáspiacon zajló folyamatokat és javaslatokkal látta el John Paulson híres hedge-fund vezért, aki jelentős összegeket keresett a különböző termékek hitelkockázati biztosításira kötött ügyletekkel az adott időszakban. Shilling már 2004-ban arról írt, hogy a subprime hitelek jelentik az eddigi legnagyobb fenyegetést a történelemben az amerikai pénzügyi rendszerre. 2006 júniusában már azt állította, hogy a spekulatív buborék az amerikai lakáspiacon, s ha megtorpan az árnövekedés, az nagyon fájdalmas lesz, s a gazdaság nagyobb visszaesést fog elszenvedni, mint a 2000-2002-es medvepiac idején.

2006 novemberében már azt állította, hogy az átlagos amerikai lakásárak esése elérheti a 25 százalékot is a 2006-os csúcsukhoz képest (ez végül a Case-Shiller lakásárindex adatai szerint 34 százalékos lett a válság mélypontjáig).

Shilling most sem optimista. Szerinte a végső ok, ami a pénzügyi piacokon eséshez fog vezetni, az a likviditásbőség lesz. Azt kell nézni, hol nagy a tőkeáttétel szintje, s jelenleg ezek a feltörekvő piacok - tette hozzá. Különösen aggódik a mintegy 8 ezer milliárd dollárnyi, dollárban denominált, feltörekvő piaci adóssághegy miatt. A gond az, hogy a az amerikai kamatemelések miatt a dollár erősödik. Ahogy erősödik a dollár, úgy lesz egyre nehezebb ezeket az adósságokat törleszteni - figyelmeztet.

Köhög az ingatlanpiac, sok a rossz adósság

Jim Stack, a Stack Financial Management elnöke szintén időben megkongatta a vészharangot. Stack egyébként még kezdő elemző korában az 1987-es tőzsdei összeomlást is előre látta - jegyzi meg az összefoglaló. 2005 júliusában azt írta, hogy hivatalosan is lufinak lehet nevezni az amerikai lakáspiaci folyamatokat, s úgy vélte, a szektor a következő évtizedben egy ezermilliárd dolláros nagyságrandú állami mentőcsomagra szorul majd.

2007 júliusában már úgy látta, hogy az általa kidolgozott Lakáspiaci Buborék Index olyan szabadesésben van, amihez csak a dotkom lufi kipukkadása utáni zuhanás hasonlítható. Teljes erejéből tomboló medvepiacokkor szokásos defenzív hozzáállásba vonulunk - írta akkor. Novemberben már úgy látta (emlékezetes, az S&P 500-as részvényindex ekkor érte el csúcsát), sehol sincs még a lakáspiaci áresés alja, s csak idő kérdése hogy lakás- és hitelpiaci krízis negatívan érintse az egész gazdaságot és komolyan növeli a recesszió kockázatát.

Most úgy véli, a lakáspiaci részvények parabolikus pályát futottak be 2016-17-ben, azonban Indexe januárban tetőzött, s most meredek esésben van, ami arra utal, hogy komoly problémák várhatók ezen a fronton következő 12 hónapban. Azonban nem ez, hanem az alacsonyabb minőségű vállalati hitelek jelentik az igazi gondot. Jelenleg két és félszer annyi ilyen hitel van a gazdaságban, mint 2008-ban. Ráadásul ennek egyre nagyobb hányada a subprime kategóriába esik. 2005-ben például a cégek még ötször annyi jó minőségű kötvényt bocsátottak ki, mint subprime besorolásút, mostanra azonban a gyenge minőségűek értéke már eléri a jó minőségűekét.

Márpedig ha a gazdaság lejtőre kerül, az ilyen hitelek szoktak becsődölni - figyelmeztet.

Rossz válaszok a válságra

Raghuram Rajan, aki jelenleg indiai jegybank elnöki tisztét tölti be, szintén a korai figyelmeztetést kiadó szakemberek közé tartozott. A jegybankárok szokásos évi Jackson Hole-ban tartott találkozóján mint az IMF akkori vezető közgazdásza tartott előadást. A publikum azzal volt elfoglalva, hogy az akkor nyugalomba vonuló Alan Greenspan csak az egyike volt a történelem legjobb jegybankelnökeinek, vagy a valaha volt legjobb-e. Ő eközben viszont arról beszélt, hogy a pénzügyi rendszerben lezajlott változásoknak köszönhetően ugyan a pénzpiacok ellenállóbbak lettek a kisebb sokkokkal szemben, viszont egy nagyobb lejtmenet esetén már sokkal törékenyebbé vált a rendszer, mint korábban.

Larry Summers volt amerikai pénzügyminiszter Rajant akkor géprombolónak nevezte, pedig később kiderült, igaza lett. Ő most úgy látja, hogy hatalmas elmozdulás történt a világban a hagyományos pénzügyi szektor felől az árnyékbankrendszer felé.

Szerinte a válság óta életbe lépett intézkedések nem kezelik azt a problémát, amit a jegybankok által teremtett többlet likviditás miatt felfúvódó eszközárak jelentenek. Ő is úgy véli, hogy az amerikai vállalati kötvények piacán, illetve a feltörekvő piacokon jelentkezhetnek az igazán nagy gondok, jóllehet az Argentín és a Török fejlemények szerinte még nem vezetnek komoly fertőzéshez.

Olaszország lehet a kirobbantó

Végül, de nem utolsósorban az összefoglaló megemlíti John Mauldint, a Mauldin Economics elnökét, akinek tőkepiaci hírlevelét hetente több, mint egymillió előfizető olvassa. Ő már 2006 márciusában hatalmas medvepiacot vizionált az amerikai tőzsdéken, s úgy vélte az árfolyamok 40 százalékkal is eshetnek. Megjósolta azt is, hogy a CDS-ek piaca okoz majd igazi összeomlást az amerikai pénzügyi rendszerben, s ez a jóslata is bejött. Szerinte most a legnagyobb gondot a hatalmas adóssághegy és a fedezetlen nyugdíjak jelentik.

Azonban a válság kirobbanásának jelenlegi legvalószínűbb helyszíne Európa lehet, azon belül is Olaszország. Míg a görög adósságok nagysága a teljes európai pénzügyi rendszer szempontjából csak kerekítési hibát jelentettek, addig Olaszországról ez már nem mondható el. Ha nem sikerül az olasz adóssághegyet elhelyezni az ECB mérlegében, akkor az olyan válságot okozhat Európában, ami egy globális recesszióhoz vezet - váli Mauldin, aki hozzáteszi, nagyon sok bizonytalanul álló kis dominó van a rendszerben, s ha az egyik eldől, akkor az magával sodorhatja a többit is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!