A Carlyle Capital szerdai bejelentése, miszerint mintegy 400 millió dolláros kiegyenlítetlen hitelhátralékai miatt felszámolni kényszerül legnagyobb befektetési alapját, tegnapra padlóra küldte a világ tőzsdéit. A hír - a tengerentúli kereskedés elején - kifogta a szelet a Wall Street-i intézmények vitorlájából is, amelyek arra számítottak, hogy a Fed által a hét elején felajánlott 200 milliárd dolláros gyorshitel enyhítheti a hitelpiacot fojtogató likviditáshiányt. A kezdeti hangulatot csak tovább rontották a tengerentúli tőzsdék nyitása előtt nyilvánosságra hozott makroadatok, amelyek egyrészt a lakossági költés nem várt csökkenéséről, másrészt a foglalkoztatottság ötéves mélypontjáról tanúskodtak. A befektetők támadást intéztek a kiskereskedelmi forgalomcsökkenést leginkább megérző autóipari szektor ellen. A piacvezető General Motors mellett az esésből az európai gyártóknak is kijutott; az amerikai piacokon is érdekelt Daimler mellett a BMW részvényei is veszítettek árfolyamukból. Az európai tőzsdék számára ugyan már későn jött a Standard & Poor's legújabb elemzése, az amerikai tőzsdék hangulatán azonban még képes volt fordítani. Az S&P szerint látszik már a fény az alagút végén, elemzői szerint a subprime-hitelek bedőlése miatti veszteségek leírásának nagyján már túl van a piac. A közel 190 milliárd dolláros elkönyvelt veszteség mellé még további 100 milliárdra számítanak - míg korábban arról szóltak a hírek, hogy összesen 5-600 milliárd dollár lehet a bukta. A feltámadást a technológiai, az egészségügyi és a pénzügyi szektor vezette, a nap végére a Dow Jones 0,3, a Nasdaq 0,9, az S&P-500 pedig 0,5 százalékos pluszt szedett össze.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!