Összeomlás fenyeget októberben?

A jelenlegi jelzálogpiaci ingovány kapcsán egyre többen emlegetik a sok hasonló tünetet felmutató 1987-es válságot. Az elemzők pedig találgatnak, vajon megismétlődik-e az 1987. október 19-én bekövetkezett "fekete hétfő". A húsz évvel ezelőtti és mostani helyzet egyes tényezőinek egybeesései talán nem is olyan esetlegesek, sok furcsa hasonlóságot fedezhetünk fel.
NAPI Online, 2007. október 5. péntek, 07:42
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke

Például akkor is egy "újonc" ült a Fed élén, míg az ország irányítását szintén egy leszálló ágban lévő republikánus politikus második elnökségének végszakasza fémjelezte. Akárcsak most, húsz évvel ezelőtt is kifejezetten gyenge volt a dollár és ennek következtében szélesre nyílt a külkereskedelmi olló az USA és egy domináns ázsiai gazdaság között (akkor Japán, most Kína). Az elmúlt hónapokhoz hasonlóan 1987-ben is szárnyaltak az olajárak a feszült közel-keleti helyzet okán, amelyben akkor Irán játszotta a fő szerepet (most Irak). De akárcsak most, akkoriban is aggodalomra adtak okot az Egyesült Államok kifejezetten gyenge ingatlanpiaci mutatói, valamint a hitelpiaci anomáliák (akkor a megtakarítások és kölcsönök terén, most a másodlagos jelzálogpiacon).

Az októbert többen az év legfélelmetesebb hónapjának tartják, hiszen a jelentősebb tőzsdekrachok, mint az 1929-es, illetve a 1987-es, de a kisebb összeomlások, mint az 1998-as, 2000-es és 2002-es is, ebben a hónapban következtek be, így érthető a befektetők aggodalma. S míg általában szeptemberben sokkal rosszabbak a havi tőzsdei teljesítménymutatók, az egy napra koncentrálódó zuhanások rendre októberben történtek. Várható-e az idén valami hasonló? Nem feltétlenül kell egy újabb fekete hétfőtől rettegni, aki ugyanis akar, legalább annyi különbséget fel tud sorolni az 1987-es helyzet és a mostani között, mint ahány hasonlóságot a pesszimisták találnak.

A kamatok most például többéves mélypontokat súrolnak, akkoriban azonban kifejezetten magasan voltak. Az egyesült államokbeli infláció jelenleg viszonylag alacsony (bár ez a trend a Fed kamatvágása és az esetleges további csökkentések esetén, illetve a magas olajárak miatt még romolhat), és az alapvető gazdasági mutatók is stabilnak tűnnek. Egy további fontos tényező, hogy húsz évvel ezelőtt a cégek papírjai a P/E-jüket (az árfolyam és az egy részvényre jutó nyereség hányadosa) tekintve jelentősen felülárazva forogtak, míg jelenleg bőven van tere ezen mutató emelkedésének.

Hasonlóságok
"Újonc" a Fed élén
Leszállóágban lévő republikánus második elnökségének végszakasza
Alapvetően erős értéktőzsdék
Kifejezetten gyenge dollár
Nyíló külkereskedelmi olló az USA és egy domináns ázsiai gazdaság között (akkor Japán, most Kína)
Szárnyaló olajárak
Feszült közel-keleti helyzet Irak és Irán főszereplésével
Kifejezetten gyenge ingatlanpiaci mutatók az Egyesült Államokban
Komoly hitelpiaci gondok (akkor a megtakarítások és kölcsönök terén, most a másodlagos jelzálogpiacon)

Különbségek
A kamatok mostanság többéves mélypontot súrolnak, akkoriban azonban kifejezetten magasan voltak
Az egyesült államokbeli infláció viszonylag alacsony (bár ez trend a Fed kamatvágása és esetleges további csökkentése esetén, illetve a magas olajárak miatt még romolhat)
A jelenlegi alapvető gazdasági mutatók stabilnak tűnnek.
1987-ben a cégek papírjai a P/E-jüket (az árfolyam és az egy részvényre jutó nyereség hányadosa) tekintve jelentősen felülárazva forogtak, míg jelenleg még van ebben az értékben mozgástér

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK