Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Összeomlott az Amazon és az Apple árfolyama hétfő este a piaczárás utáni kereskedésben, miközben az online játékokat előállító Zynga értéke megtöbbszöröződött, s hatalmasat ugrott a Microsoft is. Legalábbis így tűnt egy ideig számos, a zárás utáni kereskedés árfolyamait közvetítő vendor adatai alapján, s ez nagy kavarodást okozott a brókercégek kereskedési részlegein.

Aztán kiderült, hogy hatalmas tőzsdekrachot csak technikai hiba okozta, számos részvény zárás utáni kereskedését felfüggesztették - tudósít a Financial Times. A hibát a cikk szerint az okozta, hogy a Nasdaq minden kereskedési nap végén rendszeresen küld ki tesztadatokat a tőzsde árfolyamait közlő cégeknek, azonban ezek ezúttal valamilyen oknál fogva a tesztadatokat valódi árfolyamokként kezelték.

Összeomlások és nagy ugrások

A hibás adatközlésben nem csak a Google árfolyamokat közlő oldalán volt tapasztalható, de például a Bloomberg rendszerében is. A hiba következtében számos részvény árfolyama egységesen, 123,47 dollárra ugrott, ez az Amazon részvények esetében azt jelezte, hogy a cég értékéből egy pillanat alatt eltűnt 398 milliárd dollár, míg a Zynga piaci kapitalizációja harmincszorosára emelkedett. A hibás adatok következtében sokan nem csak azt tapasztalták, hogy az Amazon összeomlott, az Apple 14,3 százalékot zuhant, de azt is, hogy a Microsoft részvények árfolyama 80 százalékkal emelkedett.

A Bloomberg rendszerében a hiba következtében életbe léptek az automatikus fékek, s egy csomó részvénynél azt jelezte, hogy a kereskedésük fel van függesztve.

Nem érintették a kereskedést

A Nasdaq állítása szerint a hibás adatok nem érintették a tőzsdén a zárás utáni kereskedést, ugyanakkor számos ázsiai brókercég azt állította, náluk születtek üzletek a hibás árfolyamokon. Utóbbiak egyébként arról számoltak be, hogy kereskedési részlegükön alapos felfordulást okozott a hibás adatközlés, kétségbeesett ügyfelek hívásainak tucatjait kellett kezelni az adott időszakban. A lapnak elmondták, hogy hibás áron kötött üzletek nagy részét később törölték.

A hibás adatközlések nem egyedülállóak a tőzsdék történetében, különösen az elmúlt években, de a hirtelen nagymértékű árfolyamváltozásokat is megtapasztalhatták már a befektetők, például a 2010-es Villámkrach idején.

Különösen óvatosan járunk el és számításba vesszük azt is, hogy előfordulhatnak hibás adatközlések a tőzsdék részéről. Azonban szerintem, ha valaminek az árfolyama 10 százalékot esik, akkor sokkal inkább van félnivalója a befektetőknek, mintha egyik pillanatról a másikra 85 százalékkal zuhan, ez utóbbi ugyanis inkább valamilyen kereskedéstechnikai problémára utal - mondta a lapnak Mohammed Apabhai, a Citigroup kereskedési stratégája.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!