A Napi Gazdaság cikke A vállalati bennfentesek - tisztségviselők, igazgatók és a legnagyobb részvényesek - az esetek többségében több részvényt adnak el ugyan, mint amennyit vásárolnak, azonban e kettő egymáshoz viszonyított aránya sem mellékes. Az, hogy több részvényt értékesítenek, ugyanis arra vezethető vissza, hogy az amerikai vállalatok jelentős számban alkalmazzák a részvényopciót mint a javadalmazás kiegészítő eszközét, így a bennfentesek állandó kínálatot biztosítanak a részvénypiacon. November elején még három az egyhez volt az arány a bennfentes részvényeladások és vásárlások között, ez a múlt héten 1,68/1-re csökkent. Eme eladások arányának csökkenése - amit az amerikai felügyeletnek, a SEC-nek küldött adatokból számolnak - az elemzés szerint azt mutatja, hogy ezek az emberek bíznak benne, hogy a közeljövőben magasabb áron tudják majd értékesíteni papírjaikat. Természetesen ők is tévedhetnek, jól mutatja ezt, hogy augusztusban például az S&P 500 kosarában szereplő pénzügyi vállalatok bennfentesei hatalmas összegeket költöttek el cégeik részvényeinek vásárlására a nyár végi esésben. Igaz, ebből a nyár végi bevásárlásból kimaradtak az öt legnagyobb Wall Street-i befektetési bank - a Merrill Lynch, a Morgan Stanley, a Bear Stearns, a Lehman Brothers és a Goldman Sachs - bennfentesei, akik a jelzálogkrízisben alaposan megégették magukat (NAPI, 2007. augusztus 29.). A Napi Online által kedden megkérdezett hazai elemzők eltérően ítélték meg, hogy várható-e a közeljövőben tőzsdei fellendülés. Van, aki számít rá, van, aki nem, és olyan is, aki a Mikulás-rally helyett inkább Valentin-nap környékére vár hasonlót. Összeomlástól viszont nem tart senki.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!