Az ismert milliárdos hedge fund vezér szerint akár 25 százalékkal is zuhanhatnak a részvényárfolyamok, ha Elizabeth Warren demokrata szenátor nyerné a 2020-as elnökválasztást az Egyesült Államokban. A Bloomberg tudósítása szerint már korábban hasonló véleményének adott hangot Rob Citrone és Jeff Vinik is, akik szintén a hedge fund iparág ismert arcai.

Elizabeth Warren ígéretei között olyan intézkedések szerepelnek, mint például egy 2 százalékos különadó a leggazdagabb amerikai családokra, egy mindenki számára elérhető egészségbiztosítási rendszer és a privát tőkére vonatkozó új szabályok. Warren terveitől azután kezdtek el félni a Wall Streeten, hogy a demokrata szenátor támogatottsága komoly lendületet vett a lehetséges demokrata elnökjelöltek között.

A 2,5 milliárd dolláros Discovery Capital nevű makro hedge fundot vezető Rob Citrone múlt héten mondta azt, hogy szerinte 10-20 százalékkal küldené lejjebb a részvényindexeket, ha a demokraták februári jelölő gyűlésein Warren vezetné a népszerűségi listát. Vinik, aki a Fidelity Magellan alap kezelésével szerzett hírnevet úgy vélte, ha Warren népszerűsége nőne, az komoly felfordulást jelenthetne a piacon. Hozzátette, ez a jelenlegi körülmények között vételi lehetőséget jelentene a tőzsdén.

De nem csak Warren lenne rossz a részvénypiacnak, a másik lehetséges demokrata elnökjelölt, a magát demokrata-szocialistának aposztrofáló Bernie Sanders megválasztása is egy jó 20 százalékos esést hozna magával - mondta Jones. A többi lehetséges demokrata jelölt, akik nézeteik alapján sokkal inkább középen állnak, Joe Biden, Pete Buttigieg és Amy Klobuchar megválasztása is 10 százalékkal küldhetné lejjebb a részvénypiacot - tette hozzá. Ennek ellenére Buttigieg szerinte ideális jelölt lenne az amerikai elnöki posztra.

Trump újraválasztása viszont nagyon jó lenne, az S&P 500-as index azután további 20 százalékkal, akár 3600 pontig is menetelhetne. Persze nem tudom ki nyeri a választást és továbbra sincsenek erős megérzései a részvénypiaccal kapcsolatban, így inkább az arany az, amire tennék - mondta Jones hallgatóságának. A Bloombergnek még júniusban azt mondta, kedvenc pozíciója az arany vásárlása 12-24 hónapos időtávon, a nemesfém árfolyam azóta 11 százalékkal emelkedett. Most egyébként azt várja, hogy a Fed e heti ülésére előrejelzett kamatvágást követően ugyan lehet egy kis profitrealizálás a részvénypiacon, az árfolyamok ezt követően azonban az év végéig tovább emelkedhetnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!