A tokiói tőzsde által megengedett maximummal, 18 százalékkal zuhant a Nintendo részvények árfolyama ma reggel, ezzel a cég kapitalizációja 708 milliárd jennel, azaz közel kétezer milliárd forinttal csökkent egy nap leforgása alatt. Az eladási hullámot a társaság pénteki, piaczárás utáni bejelentése váltotta ki, amely szerint az utóbbi időben világszerte a legnépszerűbb mobiltelefonos játékká vált Pokémon Go pénzügyi hatásai csak korlátozottak lesznek.

A cég arra hívta fel a figyelmet, hogy a Pokémon Go programot egy amerikai cég, a Niantic Inc. fejlesztette ki (amelyben szintén van tulajdonrészük), s a Pokémon Company, amelyben a Nintendonak 32 százaléka van, csak licencdíjat kap a a játék után. Ennek nyeresége viszont csak korlátozottan jelenik majd meg a Nintendo számaiban, azt ugyanis tőkemódszerrel konszolidálja a Nintendo-csoport.

Az Egyesült Államokban július elején elindított játékot Japánban péntek óta lehet elérni, mától pedig Hong Kong csatlakozik a világméretűvé vált Pokémon Go őrülethez. A játék elindítása óta a Nintendo részvényeinek árfolyama közel duplájára emelkedett, piaci kapitalizációja mintegy 5 ezer milliárd forintnak megfelelő összeggel nőtt.

Erős a Döbbenet

A Nintendo bejelentése szerint nem csak a Pokémon Go, hanem az általuk a játékhoz kifejlesztett Pokémon Go Plus eszköz várható eladásait is figyelembe vették, s úgy vélik, ezeknek nem lesz olyan hatása a cég tevékenységére, hogy amiatt felül kellene vizsgálniuk éves eredménytervüket.

A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint nem csak a bejelentés tartalma sokkolta a piacot, hanem az is, hogy azt már a szerdai gyorsjelentést megelőzően közzétették. A szerdai gyorsjelentésben egyébként még csak a játék bemutatása előtti időszak pénzügyi adatai lesznek benne. A cég menedzsmentje jelenleg 35 milliárd jenes éves eredményt vár a tavalyi 16,5 milliárd jen után.

A Pokémon Go nyomán beindult Nintendo részvényár emelkedésre sokan lecsaptak, akik szerint a papír túl sokat drágult túl rövid idő alatt. A cég közkézhányadon lévő részvényeinek 2,6 százalékára volt pénteken nyitott short pozíció, összesen 940 millió dollár értékben, ezen pozíciók egy nap alatt 140 millió dollárral értékelődtek fel. A többi játékhoz kacsolható részvény árfolyama is esett. A japán McDonald's Holding Co., a játék terjesztési partnere 12 százalékot esett, a Pokémon Go Plushoz várhatóan alkatrészeket gyártó Hosiden Corp. 16 százalékkal lett olcsóbb.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!