A Financial Times tudósítása szerint karácsony napján hirtelen nagyot zuhant az euró árfolyama, a lap által megkérdezett elemzők szerint a mozgásért egy kereskedési algoritmus lehet a felelős. A lap a Bloomberg tudósítására hivatkozik, amely szerint percekre 3 százalékkal került alacsonyabbra az euró/dollár keresztárfolyam a korábbiaknál, majd később visszatért a zuhanást megelőző szintre.

Qi Gao, a Scotiabank szingapúri devizastratégája annyit mondott az ügyről, hogy az magán viselte az algoritmusvezérelt kereskedések által okozott villámkrachok minden jellemzőjét. Alacsony piaci forgalom mellett hirtelen bezuhant az euró árfolyama, majd visszatért a korábbi szintre.

Az FT megjegyzi, hogy a piaci hangulat az elmúlt hetekben nem volt kedvező az euró számára, a katalán választásokon a függetlenségpártiak győzelmét eladási hullám követte a spanyol részvénypiacon, az euró viszont nem gyengült, a régió erős növekedési adatainak sikerült ellensúlyoznia a politikai kockázatok okozta aggodalmakat.

Ha a mostani szinten maradna az euró árfolyama, akkor a G10 devizák közül a legjobban teljesítő lenne 2017-ben a dollárral szembeni 12 százalékos felértékelődését követően.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!