A befektetők, és spekulánsok alighanem alulbecsülték azt a hatást, amit a CME kedd estétől életbe léptetett letétemelése kifejthet az olajpiacon. A világ legfontosabb határidős tőzsdéje 20-25 százalék közötti mértékben emelte az olaj- benzin- és fűtőolaj kontraktusokhoz szükséges biztosíték mértékét.

Alapvetően erre vezethető vissza, hogy tegnap limittel esett az olaj és a benzin árfolyama a chicagói tőzsdén és öt percre fel is kellett függeszteni a kereskedést a hirtelen zuhanás miatt.

Az amerikai nyersolaj 5,67 dollárral esett tegnap, a mélypontot 97,5 dollár jelentette. Ez különösen ahhoz képest nagy zuhanás, hogy szerda reggel az ázsiai kereskedésben még 104,6 dolláron állt egy hordó crude árfolyama.

A benzin határidős jegyzése még nagyobbat, 7,6 százalékot zuhant, majd ma reggel az ázsiai kereskedésben kissé felfelé korrigált, 2,72 centtel 3,15 dollárra kapaszkodott vissza. Ez 2008 szeptembere óta a legnagyobb esés volt és riadalmat keltett más árupiaci termékek befektetői körében is.

Az olajtermékek zuhanását az amerikai olaj- és benzinkészletek heti emelkedéséről közzétett adat is segítette, valamint a dollár jelentősebb erősödése - 1,44-ről 1,42-re zuhant tegnap az euró/dollár árfolyama -, bár ez utóbbi esetben nehezen eldönthető, hogy az olaj húzta magával a dollárt, vagy a dollár az olajat.

Egy riadalom már volt

A szerdán életbe lépett letétemelés egyszer már okozott riadalmat, a lépés hétfői bejelentése után élesen lefelé fordult az árfolyam, azóta azonban megnyugodni látszott a piac. Ez alighanem annak köszönhető, hogy a múlt heti 15 százalékos olaj és 27 százalékos ezüst áresés során jelentős short (eladási) spekulatív pozíciók épültek ki, jórészt az automatizált kereskedésnek és a kereskedési robotoknak köszönhetően. (Ezek bizonyos algoritmusok alapján működnek és az erős lefelé mutató trendben eladási pozíciókat vettek fel.) A zuhanás azonban nem folytatódott, így alighanem short zárási hullám bontakozott ki, ennek volt köszönhető az olaj és az ezüst keddi és szerda reggeli jelentős emelkedése.

A letétemelés valós hatása azonban tegnap már kifejtette hatását. Egy új olajkontraktus megnyitásához az addigi 6750 dollár helyett 8438 dollárra van ezentúl szükség, egy meglévő kontraktus tartásához pedig 6250 dollárra a korábbi 5000-rel szemben a CME döntésének értelmében. A korábbi, márciusi letétemelés jóval enyhébb volt, 6075-ről 6750 dollárra emelték akkor a nyitáshoz és 4500-ról 5000 dollárra a tartáshoz szükséges letétet.

Megnőtt a kisbefektetők szerepe

Az árupiacokon az utóbbi hónapokban rendkívül megnőtt a kisbefektetők szerepe, márpedig ők jellemzően szeretik "túlvállalni" magukat, így minden bizonnyal sokuk úgy döntött, hogy inkább csökkenti pozíciói méretét, mint, hogy plusz pénzt tegyen be a számlájára.

Persze semmi különös nincs abban, hogy a már egyre több szakértő által lufinak minősített árupiaci rally kipukkad. Az ezzel kapcsolatos hisztériát fokozta, hogy tegnap 17 amerikai szenátor azonnali intézkedést követelt a Határidős Árupiaci Kereskedési Bizottságtól az alaptalan árupiaci spekulációval szemben. A tervek között szerepel a pozícióméret korlátozása is.

A tegnapi mélyrepülés nem korlátozódott az olajtermékekre, az elmúlt hetekben a fókuszban lévő ezüst is hatalmasat zuhant. A nemesfém az 50 dolláros szintről múlt héten 35 dollárig esett, majd 39,47-ig kapaszkodott fel. A tegnapi amerikai kereskedésben azonban több, mint 8 százalékot zuhant és csak a 35 dolláros szint fogta meg.

Ma reggel azonban már 34 dolláron kereskednek vele. Az olaj is további veszteségeket szenvedett el: az ázsiai kereskedésben még emelkedett, alulról megközelítve a 100 dolláros szintet, most viszont már 98 dollár alatt jár, vagyis ma is volatilis napra készülhetünk az árupiacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!