A történelem ismétli magát, 2011 nyara után újra kipukkadt a Bitcoin-lufi. Az utóbbi hetekben a jelek szerint rengeteg spekuláns befektető találta meg a virtuális pénzt, aminek kedvezett a ciprusi válság és az európai betétesek aggodalma kínálta kerettörténet is. Az internetes hálózatban egy előre meghatározott algoritmus alapján termelődő bitcoin - amely tökéletes anonimitása miatt népszerű a netes feketepiacon - januárban még 15 dolláron forgott. Ezt követően azonban márciusban valóságos mánia bontakozott ki, aminek köszönhetően a valós termékek piacán ritkán látható rally alakult ki.

bitcoincharts.com
Kép: Napi grafikonok

Tegnap magyar idő szerint kora este hirtelen nagy gyorsan esni kezdett az árfolyam, a 266 dolláros csúcs után 105 dollár volt a mélypont. Ezután talpraállt az internetes deviza, újra megközelítette a 200 dolláros szintet, de ez a lendület is gyorsan kifulladt, reggelre 180 dollár környékén járt a jegyzés a tokiói Mt. Gox virtuális devizatőzsdén.

A kritikusok szerint az ilyen fajta szélsőséges értékindgadozás még azelőtt megfojtja a pénzt, hogy az igazán el tudna terjedni - hiszen ki akarna használni egy olyan pénzt, amelynek értékének növekedésére számít (ebben az esetben a tartásra való spekuláció a helyes magatartás). A piac látható manipulációja és a brutális volatilitás a pénzt használni kívánó szereplőket nyilvánvalóan eltereli a kiszámíthatatlan fizetőeszköztől. Ha viszont nem használják fizetésre a bitcoint, akkor hiába minden egyedisége, csupán egy darab kód marad, tehát az értéke sem lesz túl nagy. A bitcoin pártolói szerint azonban csupán szabad piaci folyamatokat láthatunk, ahol a szereplők próbálják eldönteni a virtuális pénz egyensúlyi árfolyamát - egyelőre azonban kérdés, hogy mik azok a tényezők, amik ezt meghatároznák.

Már korábban is volt egy hasonló Bitcoin-buborék, igaz, akkor, 2011 nyarán 2 dollárról indult a hegymenet, és 30 dollárig tartott, majd a kiindulóponthoz tért vissza.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!