Összeomlott a Toshiba

Limittel esett a japán tőzsdén szerdán reggel a Toshiba árfolyama, miután a társaság bejelentette, hogy több milliárd dolláros veszteségleírást lesz kénytelen elkönyvelni az amerikai nukleáris energia üzletágán. A Toshiba részvényei 20 százalékot zuhantak.
portfolio.hu, 2016. december 28. szerda, 11:54
Fotó: Reuters

Több milliárd dolláros veszteségleírásra kényszerül a Toshiba az amerikai nukleáris energia-üzletágán - közölte a japán cég menedzsmentje. Egyelőre nem számszerűsítették a várható veszteségeket, a végleges összegről februárban tudnak majd nyilatkozni - írja a Reutersre hivatkozva a portfolio.hu.

A chipgyártással és építőiparral is foglalkozó Toshibának nem voltak jó évei mostanában, az előző pénzügyi évben már kénytelen volt egy 2 milliárd dolláros leírást elkönyvelni a nukleáris energia üzletágán. Nemrég pedig egy könyvelési botrány is nehezítette a cég életét, ami 1,3 milliárd dollárjába került.

A Toshiba vezetését júniusban vette át Satoshi Tsunakawa. Elődje reorganizációs lépések sorozatába kezdett, viszont a leírások után könnyen lehet, hogy tőkeemelésre lesz szüksége a vállalatnak. A hírek szerint bankokkal is találkozik a menedzsment finanszírozási forrásért. A cég már 2015 óta figyelési listán van a japán hatóságoknál a vállalatirányítási gyakorlata és a belső kontrollja miatt.

A Toshiba árfolyama 20 százalékot zuhant ma reggel a japán tőzsdén, ezzel elérve a napi limitet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK