Hatalmasat, több mint 6 százalékot zuhant a zárás utáni kereskedésben az Apple részvények árfolyama, miután a társaság a várakozásoknál gyengébb negyedéves adatokat tett közzé. A normál kereskedésben még 425 dollár felett forgó papírok európai idő szerint szerda reggel már csak 394 dolláron cseréltek gazdát.

A cégnek mind a bevétele, mind a nyeresége elmaradt az elemzői várakozásoktól az iPhone-ok vártnál kisebb számú eladása miatt.  A világ egyik legnagyobb szórakoztatóelektronikai és komputercége több mint 17 millió iPhone-t adott el a július és szeptember közötti negyedévben, 21 százalékkal többet mint 2010 azonos időszakában. Az egész negyedévben több mint 11,2 millió iPad talált gazdára, ami éves összehasonlításban 166 százalékos emelkedést jelent.

Az Apple nettó nyeresége éves összevetésben 53,7 százalékkal 6,623 milliárd dollárra, bevételei pedig 38,9 százalékkal 28,27 milliárd dollárra emelkedtek. Az egy részvényre jutó nyereség 7,05 dollár lett.  Először fordul elő 2004 óta, hogy az Apple tényleges eredményei rosszabbak lettek az elemzői várakozásoknál. Szakértők arra számítottak, hogy az Apple bevétele 29,69 milliárd dollár, az egy részvényre jutó nyeresége pedig 7,39 dollár lesz.

Az iPhone-t illetően az elemzők 20,3 milliós eladást vártak. Ugyanakkor az is tény, hogy sokan kivártak az iPhone vásárlásával, mivel a legújabb változata, az iPhone 4S csak a múlt héten pénteken került forgalomba, s az első három nap alatt rekordmennyiség, 3 millió darab fogyott el belőle. Az előrejelzéseiben konzervatív, az elemzőknél általában alacsonyabb célszámokat megjelölő Apple arra számít, hogy a következő, decemberrel záruló negyedévben mintegy 37 milliárd dolláros bevétel mellett részvényenként 9,30 dolláros nyereséget ér el. A Wall Street egyelőre kereken 9 dolláros részvényenkénti profitot prognosztizál.  A szeptemberrel záruló negyedév egyben a 2011-es pénzügyi év zárását is jelentette. Az Apple a 2011-es üzleti évében 108,249 milliárd dolláros bevétel mellett 25,922 milliárd dollár nyereséget termelt, ami 65,9, illetve 84,9 százalékos emelkedést jelent az előző üzleti év eredményeihez képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!