A Shanghai Composite 5 százalékos zuhanást mutat röviddel zárás előtt, a tokiói Nikkei 225 1,4 százalékkal esik, a Hang Seng indexnél 2 százalék alatti a csökkenés mértéke.

A kínai piacon a befektetők elsősorban az ingatlanszektor és bankok részvényei estek. A befektetők a kommentárok szerint elsősorban attól félnek, hogy a kínai kormányzat további szigorításokra készül a külföldi befektetőkkel szemben, tudósítások szerint ezentúl a külföldi ingatlanbefektetéseket korlátozni fogják az országban. A Marketwatch szerint ez annyit jelent, hogy külföldi tulajdonú cég csak akkor fejleszthet ingatlant, ha azt saját használatra teszi.


A piacon tapintható a félelem, az euró/dollár keresztárfolyam meredeken esni kezdett, 1,36 alá érkezett, s már a hosszabb távú trendforduló jelei is felfedezhetőek a grafikonon, ami az elmúlt hónapok együttmozgását tekintve - gyengülő dollár-emelkedő tőzsdék és kockázatos eszközárak - nem sok jót vetít előre.


Ugyanakkor az optimistább vélemények szerint egyszerű profitrealizálási hullám indult meg az elmúlt hónapok hegymenete után.

A kínai részvénypiacról jó tudni, hogy a 2008-as válság során hamarabb érte el mélypontját, mint a világ többi tőzsdéje, 2009 márciusában már nem csinált újabb mélypontot, ellentétben a Wall Streettel. Ugyanakkor a most már csak bear market rallynak tűnő emelkedés tavaly augusztusban végetért, akkor 3500 pont körül tetőzött a Shanghai Composite Index, ami ezután közel egy év alatt 2400 pontig csökkent. A mostani emelkedő hullám nyáron indul s gyakoraltilag érdemi korrekció nélkül 3200 pontig tudott visszakapaszkodni a mutató, amely a mostani esésben a 3000 pontos szintet kóstolgatja, elég erős támaszként szolgál-e számára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!