Az ingatlan mellett a kockázati tőke az, amellyel különösen magas hozamot lehet elérni - mondta Kutas Gábor, a Biggeorge Alapkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese. A forrásbőség miatt az árfolyamok felmentek, de a hozamok ennek ellenére sem estek vissza a kockázatitőke-befektetéseknél. Az ilyen befektetéseknél már nem csak az amerikai, de az európai cégek is versenyképes árazásúak. A kockázati és magántőkealapok nettó hozamot fizettek a befektetőknek az elmúlt években.

Komoly lehetőségek a régióban

A hazai piac egyik meghatározó szereplője az Oxo-csoport. A kockázatitőke-piac átrendeződik, már nem csak amerikai alapokat keresnek a befektetők - mondta Oszkó Péter a Bajnai-kormány egykori pénzügyminisztere, a csoport alapítója. Az sem igaz már, hogy csak a nagy alapokba érdemes befektetni, sok kisebb kockázatitőke-alap is képes jó hozamokra. Az a tendencia is kifutóban van, hogy csak a már sikeres cégekbe érdemes befektetni, sokkal eredményesebbek azok az alapkezelők, amelyek korábbi fázisú cégeket fedeznek fel, amelyeknek képesek vállalatvezetési tanácsokat adni, és ezzel sikeressé tenni.

A kelet-közép-európai régió egyelőre csupán 2 százalékkal részesedik a globális piacból, de számos előnye van. Kedvezőbb az értékelési gyakorlat, és nem csak a befektethető tőke növekszik, de a befektetési célpontok száma is dinamikusan bővül. 2015-2018-ig főleg kormányzati tőke került a kockázatitőke-alapokba. Jelentős szereplők még az itteni piacon a kereskedelmi bankok, a befektetési alapok, és a nagyvállalatok is érdeklődnek az ilyen befektetések iránt. Kevésbé jó hír, hogy a pénztárak és a biztosítók kiszálltak a kockázatitőke-alapokból.

Ötéves az Oxo

Az Oxo-csoport öt éve alakult, jelenleg több mint 15 angyal és intézményi befektető szavazott bizalmat a cégnek. Az indulás óta közel 900 startupot vizsgált meg a cég, 35 olyat találtak, amelyekbe befektettek. A befektetett tőke az indulás óta már a négyszeresét éri, emellett több mint 6 milliárd forintnyi külső befektetés érkezett a portfólójukba.

A mostani portfólióérték 2,8 milliárd forint. Olyan cégek vannak a befektetések között mint a Commsignia, amely most jutott 10 millió dolláros újabb körös befektetéshez. A Yusp márkanéven futó Gravity szintén a portfólió része, akárcsak az Indivizo, amelynek már 70 millió forintos árbevétele van, ami folyamatosan nő. A Haris Engineering korai fázisú befektetés, akárcsak az Agroninja, amely szarvasmarha-súlyméréssel foglalkozik képalkotó eljárással.

Irány a tőzsde

Most jött létre az Oxo Technologies Holding, amelynél már az alapításkor eldöntötték, hogy be akarják vezetni a tőzsdére. A társaság alapvetően innovatív technológiai projekteket keres a régióban, olyanokat, amelyek elsősorban a b2b (cégek közötti) piacon értékesítenek. Az Oxo Technologies Holdingot 2,5 milliárd forintos sajáttőkével alapították, 2021 első félévében 5-8 milliárd forint közötti tőkebevonást terveznek tőzsdei bevezetés keretében.

A részvényeket hazai és külföldi intézményi befektetőkkel jegyeztetnék le, de a kisbefektetőket sem zárják ki. Már most, a tőzsdei bevezetés előtt is az a cél, hogy folyamatosan, transzparensen mutassák be a cég portfólióját. Nem az a cél, hogy legyen egy-két kiemelkedő "rock sztár" befektetés, hanem az, hogy jó legyen a portfólió. A tőzsdei megjelenés egyik előnye a befektetők számára az, hogy nem kell 5-10 évre elköteleződniük, mint egy kockázati tőkealapnál, rövidebb távon is befektethetnek az alapok cégeibe.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!