Oszkó: Magyarország visszanyerte hitelességét

A kötvénykibocsátás sikere azt jelzi, hogy Magyarország visszanyerte hitelességét, visszaszerezte a külföldi nagybefektetők korábban elvesztett bizalmát - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter.
NAPI, 2009. július 17. péntek, 16:34
Fotó:

"A kötvénykibocsátás bizonyítja, hogy a befektetők most már úgy tekintenek Magyarországra, mint jó adósra , amelynek jó a gazdálkodása, s a befektetők biztosra vehetik, hogy a felvett kölcsönöket képes lesz visszafizetni" - fogalmazott a pénzügyminiszter az MTI-nek nyilatkozva.

"A szervezőknek 500 millió eurós kibocsátásra adott megbízást az ÁKK, de hozzá kell tenni, hogy már a megbízásnál is tudatosítottuk, hogy az államháztartás idei finanszírozásánál ezt az összeget nem terveztük be" - jelezte Oszkó Péter.

A pénzügyminiszter hozzátette: a bizalom- és piacépítés szándékával ment ki a kötvénypiacra a magyar állam.

"Határozott üzenete van annak, hogy az eredetileg 500 millió eurósra tervezett kibocsátást csaknem hatszorosan jegyezték túl a befektetők, ennek a befektetői igénynek eleget téve növeltük meg a kibocsátást 1 milliárd euróra, de ennél nagyobb összegre nem volt szüksége Magyarországnak" - felelte a pénzügyminiszter arra a kérdésre, hogy miért nem használta ki az ÁKK a lejegyzett teljes, 2,9 milliárd eurónyi igényt.

A további, esetleges őszi kibocsátásra vonatkozó kérdésre Oszkó Péter azt felelte, hogy erről még nem született döntés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Veczelin, 2009.07.17 17:14

Bocs! Elírás történt.Az első kötvényt 1969. aug. 20-án adta ki a magyar kormány! Londonban nem ünnep a magyar nemzeti ünnep: aug. 20. Akkor sem volt az, most sem az. Mehetünk ismét kötvényt kiadni. Régi mondás: aki egyszer adóságba kerül, onnan nemigen jön ki többet!
A régi kölcsönzők addig adtak a kölcsönkérőknek hitelt, amig az adóság el nem érte az adós vagyonát, aztán a hitelező elvette azt: "most már nem tartozol semmivel!" Vigasztalta! Nehogy mi is így járjunk! Igaz, hogy az ország nemzeti vagyona épületekkel, Parlamttel, SzentKoronával már el van zálogosítva? Én nem tudom, de mondják, és senki nem cáfolja. Ha így van, mi a kötvény fedezete? Van még fedezet?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Veczelin, 2009.07.17 17:06

Veczelin
Az első kötvényt 2969. augusztus 20-án a Londoni tőzsdén adta ki az akkori szocialista kormány. 10 millió dollár értékban. Nálunk aug. 21-én a Népszabadság adta hírül, azzal a felhanggal, hogy másfél óra alatt tújegyezték a 10 millió dollárt, és nagyon büszkék voltunk, hogy nekünk NYUGATON ilyen nagy a hitelünk. Akkor kezdőrött el hazánk eladósodása, amit úgy publikált a politika, hogy "MINKET JÓ ADÓSNAK TARTANK. És erre fölöttéb büszkék voltunk! Azóta is minden szocialista kormány igyekszik jó adóst csinálni az országból!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html