Hol fog tartani az amerikai S&P-500 értéke decemberben? - tette fel a kérdést a Bloomberg TV riportere Marc Faber svájci üzletembernek, akit negatív előrejelzései miatt dr. Balsorsként tartanak számon tőzsdei körökben. Valószínűleg azért fordultak hozzá, mert az utóbbi hetekben lejtőre került a mutató - Faber pedig hónapok óta arról beszél, hogy hamarosan nagy tőzsdei zuhanás várható.

A szakember úgy véli, hogy a jelenleg 1900 ponton álló mutató, amely nemrégiben még az 1988 pontos magasságot is megközelítette, további tíz százalékkal, esetleg húsz százalékkal fog csökkenni. Szerinte az ősz óriási eladási hullámot hoz. Ez meglehetősen nagy korrekció - jegyezte meg a riporter, mire Faber azzal reagált: már most is van jó pár olyan részvény, amely 20 százalékot veszített értékéből az elmúlt időszakban.

Túl régóta tart

Az általános indexzuhanás indokaként egyszerű megfontolást ajánl. A bikapiac immáron ötéves: 2009 márciusában kezdődött és egészen mostanáig tartott, ami bármilyen összehasonlításban meglehetősen hosszú idő. Egyszerűen ebből fakadóan is itt az ideje egy jelentős korrekciónak.

Ráadásul ugyanez a helyzet az amerikai gazdaság - meglehetősen gyenge - fellendülésével. A recessziónak 2009 júniusában lett vége, ám most 2014 augusztusát írunk, azaz több mint őt éve tart a növekvő trend. A kilábalást főként a Fed laza monetáris politikája, azaz a pénznyomtatás táplálta. A pénzbőség miatt elmaradt a piac megtisztulása, a gyenge vállalatok részvényeinek elértéktelenedése.

Mindezek alapján Faber szerint az értékpapírok árai indokolatlanul magasak, ezért nem vonzóak. Ennek szellemében ő bizonyos kötvényeket, aranyat, bizonyos ingatlanbefektetéseket tart a portfóliójában. És nem számít arra, hogy ezeken nagy hasznot érhet el.

Túl magasra nőttek

Nem kevésbé határozott figyelmeztetést fogalmazott meg Raghuram Rajan, az indiai jegybank elnöke. Úgy véli, hogy a világ a pénzügyi krach szélén táncol azt követően, hogy a fejlett országok jegybankjainak monetáris enyhítései, más szóval pénznyomtatása nyomán kialakult pénzbőség hatásra magasra nőttek a részvény- és kötvényárak. Rajan azon kevés szakember közé tartozik, aki előre jelezte a 2008-as pénzügyi katasztrófát - emlékeztetett a Financial Times.

A makrogazdasági szakemberek nem látják a kockázatok felhalmozódását - forgalmazott Rajan, aki korábban a Nemzetközi Valutaalap vezető közgazdásza volt. Így most az a veszély fenyeget, hogy a világ országai olyankor kapják a nyakukba az újabb pénzügyi válságot, amikor sokkal kevesebb eszközük van a védekezésre.

Nem konzultáltak

Szemben a 6-8 évvel ezelőtti helyzettel, most nem a hitelek növekedése okozza a gondot. A hitelpiac viszonylag gyenge a fejlett ipari országokban és a feltörekvőkben is sokkal erősebb volt az előző válság előtt, mint jelenleg. A veszély forrása az értékpapírok árának elszállása, aminek hátterében a befektetők túlságosan merész kockázatvállalása áll.

Rajam egy ideje keményen bírálja a fejlett országok jegybankjait laza monetáris politikájukért, amit nem egyeztettek a feltörekvő piacok befektetőivel, akik ennek a beavatkozásnak a haszonélvezői és áldozatai lehetnek. Ennek nyomán a befektetők jelenleg gyakorlatilag szerencsejátékot folytatnak.

A következőképpen okoskodnak: tovább folytatom az üzleteimet, mivel a jegybankok a belátható jövőben hajlandóak olcsó pénzt pumpálni a rendszerbe. Aztán, mielőtt ennek vége lenne, mielőtt mindenki szabadulni kezd a befektetéseitől, kiszállok a játékból. Ezzel a régi nótát fújják: azt hiszik, hogy az összeomlás előtti utolsó pillanatban zsebre tehetik a profitot és hátra dőlve nézhetik, ahogy mások ráfizetnek rossz időzítésükre.

Más szóval annak ellenére folytatják a befektetéseiket, hogy tudják: eljön a pillanat, amikor majd mindenki egyszerre próbálja meg eladni az értékpapírjait. Óriási piaci felfordulás lesz, amikor ez bekövetkezik, igaz elkerülhetjük az összeomlást, ha összefogva fokozatosan vonjuk ki a könnyű pénzt a piacról. Ez azonban jelenleg csak remény, így csak imádkozhatunk, hogy elkerüljük a nagy bajt - fejtegeti a szakember.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!