Váratlan tízmilliárdokhoz juthat az állam

A tervezett 35,3 milliárd forinttal szemben a magyar állam - a napokban elkészült céges beszámolók tanúsága szerint - akár 78 milliárd osztalékjövedelemre is szert tehetne, ugyanis ennyire rúgott érdekeltségeinek tavalyi nyeresége - számolt be a Világgazdaság.
Domokos László, 2019. június 4. kedd, 11:46
Fotó: Shutterstock

Idén is a Mol Nyrt. a magyar állam legjövedelmezőbb cége, de a két állami mamut, az MVM Zrt. és a Szerencsejáték Zrt. is messze a tervek felett jövedelmezett tavaly - derült ki a május végéig benyújtott cégbeszámolókból.

A költségvetés osztalékelvárásait minden évben konzervatívan tervezik meg, így gyakori a felülteljesítés: a Moltól a büdzsé 75 forintos részvényenkénti osztalékot remélt, ebből lett 142,5 forint. Nagyon jó évet zárt a százszázalékos állami tulajdonban lévő Szerencsejáték Zrt. is, a cég tavaly 21,58 milliárd forintos nyereséget ért el, ami 15 százalékos növekedés az előző évhez képest - írta a napilap.

Így a teljes állami portfólióból 35,3 milliárd forintot reméltek, de az állam csak a Moltól 29,47 milliárd forint bevételre számíthat. A Szerencsejáték Zrt. 21,58 milliárd forintos nyereséget ért el, az MVM Zrt. pedig 21,59 milliárdnyit.

Nemrégiben az állam átadta a Molban és a Richterben a 10-10 százalékos részesedését a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartójának, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítványnak, amely már jogosult a tavalyi eredmény után járó osztalékra - ez a Mol esetében 11,7 milliárd forint, vagyis a költségvetésbe 17,7 milliárd forint kerül majd.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Fricibacsi3, 2019.06.04 15:03

@ekeke:

Horvátoktól tudjuk, milyen rossz az ha külföldi kézben van az ország olajipari cége
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ekeke, 2019.06.04 12:03

Váratlan egy fenét. Valójában pl. a MOL, amióta 25%-át visszavásárolta a magyar állam, minden évben fizetett osztalékot. Csak hát azokat összeszámolni nehezebb lett volna mint azt harsogni bizonyos médiumokban hogy micsoda rossz üzletet kötöttek Orbánék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html