Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ötezer milliárd forintot sem érte el a BÉT duplikált részvénypiaci forgalma tavaly. Ez 37 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi szint, a 2010-es - békebelinek egyáltalán nem nevezhető - forgalomnak pedig kevesebb mint fele. Naponta átlagosan mindössze 10,2 milliárd forintnyi részvény fordult meg a parketten, a derivatív piacon 7,6 milliárd forintot értékben kereskedtek egy-egy nap.

A visszaesés hátterében egyértelműen az intézményi befektetők távolmaradása érhető tetten, erre enged következtetni az is, hogy az átlagos kötésnagyság másfél millió forint alá csökkent. A piac egytermékes jellege sem csökkent számottevően: a forgalom 64 százalékát továbbra is az OTP adta, a második leggyakrabban megforduló papír az adásvételek 15 százalékát adó Mol volt. A Richter az azonnali részvénypiaci forgalom valamivel kevesebb mint 10, a Telekom 7,5 százalékát adta - a blue-chipek négyes mezőnyéhez új papírnak felzárkóznia nem sikerül.

Éves szinten a legnagyobb forgalmat az Erste Befektetési Zrt. bonyolította a pesti részvénypiacon, akit nem sokkal lemaradva a Concorde Zrt. követ. A dobogóra a Woodnak sikerült még felkapaszkodnia, megelőzve a novemberi első helyezett Equilort.
A derivatív részvénypiacon a teljes éves duplikált forgalom nem érte el az ezermilliárd forintot. A legaktívabb itt a Buda-Cash volt, azonban az Erstét csak hajszálnyival sikerült maga mögé utasítania. A BUX-kontraktusok piacán a Random volt leggyakoribb szereplő, a kötések közel negyedében szerepelt a fiatal független brókercég.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!