Ötéves mélyponton a pesti tőzsde

Az ötezer milliárd forintot sem érte el tavaly a BÉT azonnali részvénypiaci forgalma, ilyen pangás utoljára 2003-ban volt a piacon. A legtöbb ügyletet az Erste bonyolította.
Mezősi Tamás, 2013. január 2. szerda, 15:02
Fotó: Napi.hu

Az ötezer milliárd forintot sem érte el a BÉT duplikált részvénypiaci forgalma tavaly. Ez 37 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi szint, a 2010-es - békebelinek egyáltalán nem nevezhető - forgalomnak pedig kevesebb mint fele. Naponta átlagosan mindössze 10,2 milliárd forintnyi részvény fordult meg a parketten, a derivatív piacon 7,6 milliárd forintot értékben kereskedtek egy-egy nap.

A visszaesés hátterében egyértelműen az intézményi befektetők távolmaradása érhető tetten, erre enged következtetni az is, hogy az átlagos kötésnagyság másfél millió forint alá csökkent. A piac egytermékes jellege sem csökkent számottevően: a forgalom 64 százalékát továbbra is az OTP adta, a második leggyakrabban megforduló papír az adásvételek 15 százalékát adó Mol volt. A Richter az azonnali részvénypiaci forgalom valamivel kevesebb mint 10, a Telekom 7,5 százalékát adta - a blue-chipek négyes mezőnyéhez új papírnak felzárkóznia nem sikerül.

Éves szinten a legnagyobb forgalmat az Erste Befektetési Zrt. bonyolította a pesti részvénypiacon, akit nem sokkal lemaradva a Concorde Zrt. követ. A dobogóra a Woodnak sikerült még felkapaszkodnia, megelőzve a novemberi első helyezett Equilort.
A derivatív részvénypiacon a teljes éves duplikált forgalom nem érte el az ezermilliárd forintot. A legaktívabb itt a Buda-Cash volt, azonban az Erstét csak hajszálnyival sikerült maga mögé utasítania. A BUX-kontraktusok piacán a Random volt leggyakoribb szereplő, a kötések közel negyedében szerepelt a fiatal független brókercég.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2013.01.02 21:52

most van itt a vásárlás ideje.

de csak akkor, ha valaki hosszú távra tervez, 10 éves távlatban jó eséllyel a kamatokat meghaladó netto haszonra lehet szert tenni.

ugyanez igaz az ingatlanpiacra is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

malkom, 2013.01.02 19:29

Nem kell semmiféle tőzsde, csak dolgozni fogunk látástól vakulásig a semmiért, munka alapú társadalom épül. Vasárnap békemenetelni fogunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.01.02 15:26

1998-ban is volt egy mélypont... Úgy látszik, orbánia nincs jóban a tőzsdével!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html