BUX
38240

Ötéves mélyponton a pesti tőzsde

Az ötezer milliárd forintot sem érte el tavaly a BÉT azonnali részvénypiaci forgalma, ilyen pangás utoljára 2003-ban volt a piacon. A legtöbb ügyletet az Erste bonyolította.

Mezősi Tamás, 2013. január 2. szerda, 15:02

Az ötezer milliárd forintot sem érte el a BÉT duplikált részvénypiaci forgalma tavaly. Ez 37 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi szint, a 2010-es - békebelinek egyáltalán nem nevezhető - forgalomnak pedig kevesebb mint fele. Naponta átlagosan mindössze 10,2 milliárd forintnyi részvény fordult meg a parketten, a derivatív piacon 7,6 milliárd forintot értékben kereskedtek egy-egy nap.

A visszaesés hátterében egyértelműen az intézményi befektetők távolmaradása érhető tetten, erre enged következtetni az is, hogy az átlagos kötésnagyság másfél millió forint alá csökkent. A piac egytermékes jellege sem csökkent számottevően: a forgalom 64 százalékát továbbra is az OTP adta, a második leggyakrabban megforduló papír az adásvételek 15 százalékát adó Mol volt. A Richter az azonnali részvénypiaci forgalom valamivel kevesebb mint 10, a Telekom 7,5 százalékát adta - a blue-chipek négyes mezőnyéhez új papírnak felzárkóznia nem sikerül.

Éves szinten a legnagyobb forgalmat az Erste Befektetési Zrt. bonyolította a pesti részvénypiacon, akit nem sokkal lemaradva a Concorde Zrt. követ. A dobogóra a Woodnak sikerült még felkapaszkodnia, megelőzve a novemberi első helyezett Equilort. A derivatív részvénypiacon a teljes éves duplikált forgalom nem érte el az ezermilliárd forintot. A legaktívabb itt a Buda-Cash volt, azonban az Erstét csak hajszálnyival sikerült maga mögé utasítania. A BUX-kontraktusok piacán a Random volt leggyakoribb szereplő, a kötések közel negyedében szerepelt a fiatal független brókercég.