Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A forint esése, pontosabban a magyar gazdaságpolitika bizonytalansága által keltett nyugtalanság tehát jól láthatóan átszűrődik az állampapírpiacra is - írja a Portfolio.hu. Emellett persze a jegybanktól várt további kamatcsökkentési várakozások miatt még élénk lehet az érdeklődés az állampapír aukciókon, illetve nem meglepő, hogy történelmi mélypont is ki tud alakulni a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozamában.

Csütörtökön 4 bázisponttal 341 bázispontra emelkedett az 5 éves magyar CDS-felár, ami csaknem öthavi csúcsnak felel meg. Napközben a forint ismét gyengült, de nap végére azért szépíteni tudott és 305 alatt készül kissé az euró a hosszú magyar hétvégére, így távolodott a szerdán elért 9 hónapos mélyponttól.

A magyar jegybanktól várt további kamatcsökkentések beárazása nyomán a rövidebb futamidejű forintalapú magyar állampapír hozamok tovább süllyednek (már bőven 5 százalék alatt járnak és így alakult ki történelmi hozammélypont a mai 12 hónapos kincstárjegy aukción is), miközben a gazdaságpolitikával, illetve a kamatvágások fenntarthatóságával kapcsolatos bizalmatlanság nyomán az 5-15 éves kötvények hozama emelkedőben. A 10 éves kötvényhozam 6,5 százalék körüli szintje december közepe óta a legmagasabb.

A kötvényhozamok emelkedése mellett egy másik figyelmeztető jel, hogy a külföldi befektetők magyar állampapír állománya a legfrissebb, keddre vonatkozó adat szerint további 30 milliárddal 4813 milliárd forintra, öt hónapja a legalacsonyabb szintre süllyedt. A külföldiek tehát a február közepi nagy kötvénylejárat óta továbbra is kissé nettó eladóként viselkednek a magyar piacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!