Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A forgatási célú értékpapírok és a részvényalapú juttatások elszámolása miatt 7,2, illetve 2,3 milliárd forinttal mérséklődött a tavalyi IFRS-eredményt, így 140,8 milliárd forintos profit 131,3 milliárdra csökkent. A bank a csökkentett bázishoz képest 19-20 százalékos a eredménynövekedést vár, a februárban jelzett 10 százalékkal szemben, azaz 156-157 milliárd forintos profit várható. Spéder közölte: az első három hónapban elért 38,3 milliárd forintos nyereség után a következő negyedévekben 39-40 milliárd forintos profitra van kilátás. Az idei év után várhatóan részvényenként 170 forint osztalékot fizet majd az OTP. Az eredmény vizsgálatakor figyelembe kell venni, hogy a horvát leányvállalatot, a Nova Bankát mérleg szerint már március végig konszolidálták, de eredményalapon erre csak április 1-től került sor. Az OTP számításai szerint a Nova Banka a tavalyihoz hasonló, 18 millió eurós eredményre számíthat az idén. A többi külföldi érdekeltségekről szólva Spéder azt mondta, hogy a DSK szerepel a legjobban: bolgár leánybank 98 millió levás éves eredménytervéből, már az első negyedévben 33 millió leva teljesült. Megjegyzendő, hogy az OTP-csoport összesített adózott eredményének 11,2 százalékát adták a külföldi érdekeltségek, ebből 10,6 százalék írható a DSK számlájára. Önmagához képest az OBS, a szlovák leány is jól teljesített. A román bank teljesítményével azonban elégedetlen az anyacég, a pénzintézet tőkemegfelelési mutatója 10,7 százalék, az idei negyedévet nem számolva 8,9 százalék, amiből látszik, hogy további alárendelt kölcsöntőke nélkül nem lehet komolyabb akvizíciókat végrehajtani. Ha indokolt, megteszik a szükséges lépéseket - fogalmazott az alelnök, aki az akvizícók kapcsán kifejtette: az első félévben nem várható nagyobb felvásárlás. Kérdésre válaszolva elmondta: a szerb Niska bank, messze nem tartozik a nagyobb célpontok közé, tehát ez a tranzakció akár a közeljövőben megvalósulhat. Spéder ugyanakkor több kérdés ellenére sem kívánt beszélni a törökországi akvizíciókról.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!