Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tavalyi harmadik negyedévihez hasonló eredmény született az első negyedévben - mondta Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a hitelintézet első negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. A bank negyedéves eredményeit a céltartalékolás mennyisége befolyásolta a legnagyobb mértékben, emiatt elég volatilis volt. Mivel a portfólió minősége eközben nem változott, az idén nem volt indokolt nagyobb céltartalékot képezni, ezért jó az eredmény.

A moratóriumok Magyarország kivételével minden országban megszűntek, még a szerbiai moratórium is, amely a magyarországihoz hasonlóan kötelezően beléptetett rendszerű volt, nem jelentkezni kellett. Erős portfólióromlást viszont csupán Horvátországban láttak, ahol a turizmus miatt sok cég szembesült nehézségekkel. A moratóriumból kikerült ügyletek azonban általában nem dőltek be, és a problémás eseteket is sikerült a bankok átstrukturálási megoldásaival kezelni. 

Egyre szebbek a külföldi leányok

A működési eredmény 17 százalékkal nőtt, a bevételek 8 százalékkal nőttek, ami szép teljesítmény, hiszen 2020 első negyedévére még nem volt komoly hatással a járvány. A bankcsoport korrigált konszolidált adózott eredménye 117,2 milliárd forint volt, 49 százalékkal jobb az előző negyedévinél, és 268 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinél. Az adózott eredmény nagyobb része külföldről jön, a legkevésbé nyereséges leánycég, a szlovákiai már nem rontotta az eredmény, miután a bankok eladták a KBC-nek.

A teljesítő hitelek állománya csoport szinten 2, Magyarországon 3 százalékkal nőtt az első negyedévben, idehaza kiemelkedő volt a fogyasztási hitelek 7 százalékos növekedése. A cégek optimisták, azt gondolják, a válság hamarosan megszűnik, ezért úgy ítélik meg, érdemes hitelt felvenni és beruházni. A betétállomány szintén nőtt, ezért a csoport likviditási helyzete is javult az elmúlt negyedévben. Ez hozzájárul ahhoz, hogy fokozni tudja a hitelezést a bank.

A külföldi leánybankok is jól helytálltak, a szerbiai integráció rendben végbe ment április végén, a bank most Szerbia első számú hitelintézete a hitelállomány alapján. Korábban sikeres volt a montenegrói és a bolgár integráció is a vírushelyzet alatt.

Be fog robbanni Magyarország

A jelzáloghiteleknél Magyarországon az igénybeadások alapján 35 százalékos növekedés volt, fel fog pörögni az ingatlanpiac. A személyi kölcsönök állománya is növekszik, a babaváró támogatásra is stabil a kereslet. A vállalati hitelek terén is aktív az OTP, az NHP Hajrából 575 milliárd forintnyit folyósított, ez 28 százalékos piaci részesedést jelent. A teljes magyarországi vállalati hitelállományon belül 17,1 százalékosra nőtt a bank részesedése.

A gazdaság egészét tekintve a korlátozások feloldása után gyors gazdasági növekedésre számít az OTP. Magyarországon 5 százalék körüli GDP-növekedést vár a bank, főleg a második félévben robbanhat be a gazdaság. A többi országban, ahol jelen van az OTP szintén dinamikus növekedésre lehet számítani. A gazdaság gyorsulásával párhuzamosan az infláció is felgyorsulhat, 3,8 százalékos áremelkedést várnak az idén a banknál. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!