Nem kommentálja az OTP Bank a szlovén Nova Bankával kapcsolatos tárgyalásokról szóló híreket - közölte a hitelintézet a Napi.hu-val. Elsőként szlovén lapok írtál meg, hogy az OTP tárgyalásokat folytat a szlovén Nova KBM bank amerikai tulajdonosaival, az Apollo magántőke alappal, hogy mintegy egymilliárd euróért megvásárolja Szlovénia második legnagyobb bankját. Egy esetleges vásárlással az OTP Szlovénia legnagyobb bankjává válna.

Több vasat is tartanak a tűzben

"Általánosságban, az OTP Bank akvizíciós stratégiájának megfelelően, olyan felvásárlási lehetőségeket keresünk, amelyek az optimális piaci méret elérését segítik; folyamatosan vizsgáljuk az új lehetőségeket, a csoporttagok mellett új piacokon is, tovább erősítve pozíciónkat a régióban. Stratégiánk részeként arra törekszünk, hogy organikus növekedéssel és akvizíciókkal növeljük részesedésünket elsősorban (de nem kizárólagosan) azokon a piacokon, ahol már jelen vagyunk. Célunk minden esetben az optimális, hatékony működési méret elérése, a részvényeseink érdekeit szem előtt tartva" - közölte a bank. 

Annyit árult el a hitelintézet, hogy jelenleg több országban is folytat különböző fázisban lévő akvizíciós tárgyalásokat. Ezek közül vannak olyan országok, ahol már jelen van az OTP csoport, és vannak olyanok is, ahol még nincs leánybankja, de jó piacra lépési lehetőség kínálkozik. Magyarországon eladósorban van a Commerzbank, amelynek esetében, egyelőre csak az előzetes, alapszintű információkat értékeli az OTP. A Bloomberg értesülése szerint a a magyar leánycég mintegy 100 millió eurót érhet, és főként a belga KBC vagy a Raiffeisen Bank International lehet rá vevő.

A moratórium után ez várható

Az akvizíciók mellett a hiteltörlesztési moratóriumok lejárta is komoly kihívást jelent a banknak. Szerencsére a nemzetközi tapasztalatok jók. Az OTP csoport egyes leányvállalatainál a moratóriumok jelentős része már lejárt (Horvátország, Románia), illetve ahol 2021 elején hosszabbítás történt – mint például Szerbiában, ott ez az adósok 5 százalék alatti részvétele mellett történt meg. Azokban az országokban, ahol nem volt moratórium – vagy csak nagyon korlátozott mértékben, mint például Oroszország és Ukrajna –, az ügyfelek fizetési fegyelme már 2020 harmadik negyedévében helyre állt.

Jelenleg Magyarországon a legmagasabb a moratóriumban lévő ügyfelek aránya, ez a moratórium általános jellegéből fakad. Az OTP folyamatosan nyomon követi ezen ügyfeleinek fizetési képességét mind belső módszertanai, mind pedig az MNB előírásai alapján. A moratórium sikeressége és így az ügyfelek fizetési képességében helyreállása, nagyban függ a kezdődő újranyitás sikerességétől. Jelenlegi monitoring eredményeink alapján a covid-válság továbbra is csak egyes ágazatokat érintett jelentősebben, ezen ügyfelek viszont a moratóriumos kitettség kevesebb, mint 10 százalékát teszik ki a banknál.

A moratóriumos vállalati ügyfelek tizede kerülhet bajba

Az OTP még tavaly átvizsgálta és szükség szerint átalakította belső átstrukturálási termékeit, így felkészült arra, hogy kezelni tudja valós fizetési nehézséggel rendelkező ügyfeleket és számukra testre szabott megoldást tudjon ajánlani minden termékünk esetén. A vállalati ügyfeleket tekintve a moratórium lehetőségével Magyarországon nem csak azok a cégek éltek, amelyeknek visszaesett az árbevételük a járványhelyzetben, sok más oka is lehet döntésüknek.

A hitelintézet tapasztalatai szerint a legtöbb érintett társaság még tudna fizetni, és a vírus harmadik hulláma nyomán sem várható tömeges bedőlés. Az OTP Bank várakozásai szerint a moratóriumba került hitellel rendelkező vállalati ügyfeleinek kevesebb mint tíz százaléka kerülhet nehéz helyzetbe. Természetesen a hitelintézet erre az esetre is dolgozott ki megoldást az érintettek számára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!