Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján péntek hajnalban közzétett, nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti jelentése alapján az OTP csoport 2021 egészében 496,902 milliárd forint adózott eredményt ért el, ami 60 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Az adózott eredmény nagyságát érdemben befolyásolta, hogy a teljes kockázati költségek 72,5 milliárd forintos volumene mintegy harmada volt a bázisidőszakinak.

Az elemzői konszenzus azzal számolt, hogy a konszolidált adózás utáni eredmény korrekciós tételek nélkül 2021 utolsó negyedévében 130,989 milliárd forinton alakult, ami éves összevetésben 67 százalékos, negyedéves alapon 3 százalékos növekedésnek felelne meg.

A csoport mérlegfőösszege az év egészét nézve 27 553,384 milliárd forintot tett ki, ami éves alapon 19 százalékos növekedést jelent.

A bruttó árfolyamszűrt ügyfélhitelek 14 százalékkal 16 634,454 milliárd forintra nőttek; az ügyfélbetétek 16 százalékos növekedés mellett 21 068,644 milliárdra emelkedtek.

A csoport konszolidált, IFRS szerinti tőkemegfelelési mutatója tavaly 18,4 százalékra nőtt, kevesebb mint 1 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest.

A bevételek dinamikusan, 13 százalékkal nőttek éves alapon; ezen belül a nettó kamateredmény hasonló mértékben, a díj- és jutalékeredmény ettől némileg elmaradó mértékben, 12 százalékkal bővült. Az egyéb nem kamatjellegű bevételek éves alapon 17 százalékkal nőttek.

A konszolidált éves nettó kamatmarzs ugyan enyhén, 11 bázisponttal csökkent 2021-ben 3,51 százalékra, ugyanakkor a 2020-as év negyedik negyedévéhez képest a negyedéves marzsok már stabil vagy javuló tendenciát mutattak - áll a bankcsoport beszámolójában.

Az éves konszolidált működési költségek nominálisan 3 százalékkal nőttek éves alapon; a kiadások és bevételek aránya 49,7 százalék volt.

A kockázati költségek teljes volumene az utolsó negyedévben 17 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. Magyarországon a törlesztési moratórium meghosszabbítása miatt a bank bizonyos retail és vállalati kitettségek Stage 2 és Stage 3 kategóriába történő átsorolásáról döntött, ami többlet kockázati költséget eredményezett a negyedik negyedévben.

Az OTP Core korrigált adózott eredménye 2021 egészében 213,4 milliárd forint volt, ami a megelőző évit 34 százalékkal haladja meg.

Az OTP Bank Ukrajna 39 milliárd forintos, éves alapon nézve 49 százalékkal magasabb adózott eredményt realizált 2021-ben; igaz a forintban kifejezett pénzügyi adatokat befolyásolta a forint-hrivnya árfolyam alakulása.

Az OTP Bank Oroszország 37,6 milliárd forint nyereséget könyvelt el 2021-ben, amely 131 százalékkal haladta meg a bázisidőszakit; az eredmény alakulását szintén nagyban befolyásolták az árfolyamváltozások. A saját devizában mért működési eredmény stagnált a megelőző évhez képest.

A bulgáriai DSK Csoport 2021-ben kumuláltan 76,8 milliárd forintos adózott eredményt ért el, ami 87 százalékkal meghaladta a 2020. évi profitot.

Az orosz és ukrán operációk nélküli teljesítményt illetően a menedzsment 2022-es várakozása az, hogy az árfolyamszűrt teljesítő (Stage 1+2) hitelállomány organikus növekedése 10 százalék körüli lehet, a kamatmarzs stabilizálódhat, a korrigált jövedelmezőségi mutató, a hitelkockázati költség ráta és a működési költséghatékonyság 2021-hez hasonló lehet. Ez a szcenárió arra az esetre vonatkozik, ha az orosz-ukrán konfliktusnak nem lesz érdemi negatív hatása a csoport többi országára - olvasható a pénzintézet jelentésében.

A 2019-2020-as eredmények után elkülönített 119 milliárd forintnyi osztalék kifizetését továbbra is indokoltnak tartja a menedzsment, erről és a 2021-es eredmény után javasolt osztalék nagyságáról az igazgatóság márciusi ülésen fog döntés születni, az orosz-ukrán konfliktus alakulásának függvényében.

Az OTP részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a papír csütörtökön 8,70 százalékos erősödéssel 11 000 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 19 590 forint, a legalacsonyabb 9360 forint volt - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!