Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tavalyi éves eredmények, illetve azok alapján, amit az idei évre a BUX indexben nagy súllyal szereplő cégektől várunk, teljesen érthető lenne, ha év végéig még mintegy 10 százalékkal, 45 ezer pontig emelkedne a BUX index értéke - foglalta össze a vezető magyar részvények gyorsjelentéseiből kirajzolódó trendet Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető részvénystratégája.

A negyedik negyedéves gyorsjelentések meglehetősen vegyes képet mutattak, legalábbis a várakozásokhoz képest. A mérleg összességében pozitív, ami az OTP és a Mol vártnál jobb számainak volt köszönhető, a Magyar Telekom kicsit, a Richter pedig mélyen az elemzők által korábban tippelt szint alatti eredményt produkált - mutatott rá a szakértő. A négy, a BUX indexben nagy súllyal szereplő cég összességében 145 milliárd forint körüli nettó eredményt ért el az utolsó negyedévben. Ez ugyan elmarad a harmadik negyedév kiugró, 200 milliárd forint körüli eredménytömegétől, azonban jelentős növekedés a 2017 utolsó negyedévében elért 117 milliárd forinthoz képest.

Az OTP maradhat a húzórészvény

Miró szerint a mostani helyzetben az OTP maradhat a húzórészvény a nagyok közül a BÉT-en. A negyedik negyedéves számai jobbak lettek a vártnál, jóval meghaladta a piaci várakozásokat. Ez azonban elsősorban egyszeri tételeknek volt köszönhető, megváltozott a swap ügyletek elszámolásának technikája, s emiatt az utolsó három hónapban egy egyszeri nagy nyereséget mutatott ki a pénzintézet.

A rendkívüli eredményt nem nézve a számok ugyan elmaradtak a várttól, azonban a bank nagyon jó állapotban van, s ők úgy vélik, vannak még tartalékok az eredmények tekintetében. A kétes kintlévőségek fedezettsége 118 százalékra emelkedett, ami nagyon konzervatív felkészülést jelent a váratlan jövőbeni eseményekre, s így a céltartalékokban lehet még eredménynövelési potenciál.

Ugyanakkor a bank masszív akvizíciós stratégiája majd csak ezután érezteti pozitív hatását, ahogy a közelmúltban megszerzett bankok elkezdenek majd pozitívan hozzájárulni a csoport eredményességéhez. Az Erste Befektetési Zrt. szakértőinek számításai szerint a friss akvizíciók, a szinergiahatásokkal nem számolva önmagukban akár további 10 százalékkal növelhetik az OTP csoport eredményességét. Ehhez jöhet még hozzá, hogy a kamatmarzsok valószínűleg már elérték mélypontjukat, s innen már csak emelkedni fognak. Eközben a bank tőkeellátottsága erős, a tőkemegtérülése pedig magas, s ráadásul további akvizíciókat is várhatnak a befektetők. Összességében ez egy jó tőzsdei sztori, amit várhatóan továbbra is díjazni fog a piac - mondta Miró.

A Mol is hasíthat

A Mol eredménye nagyon rávert az elemzői várakozásokra, azokat mintegy 70 százalékkal haladta meg. Ezzel az olajcég nagyon jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a negyedéves jelentési szezon összességében kedvező képet mutatott. Ugyan a cég várható teljesítményét beárnyékolja, hogy a finomítói marzsok az év elején összeestek, azonban várakozásaink szerint az év hátralévő részében megint kinyílhatnak, ahogy a dízel iránti kereslet növekedni fog. Ez utóbbi segítheti, hogy a tengeri hajózás esetében használt motorok esetében új szabványra kell áttérni - mondta az Erste stratégája.

A Mol tavaly EBITDA szinten 2,7 milliárd dollárt hozott, s a menedzsment terveiben idénre ugyan csak 2,3 milliárd dollár szerepel, de könnyen lehet, hogy ezt túl fogják teljesíteni. Miró emlékeztetett, hogy tavaly is jóval alacsonyabb prognózissal indult az év, amely év közben szép lassan emelkedett. Úgy számolnak, hogy az idei év után is várható lesz majd a normális osztalékon felül rendkívüli osztalék, s így a kifizetés nagysága részvényenként136-137 forintra emelkedhet, ami a jelenlegi részvényárfolyammal számolva tetszetős, 4 százalék körüli osztalékhozamot jelentene

Talán a Richter is jó lehet

A Richter negyedik negyedéves számait is az Esmya nevű készítményével kapcsolatos fejlemények határozták meg döntően. Az ezzel kapcsolatos egyszeri, 24,3 milliárd forintos leírás - amelyre az elemzők nem számítottak - húzta a mélyen mínuszban a gyógyszeripari cég teljesítményét, Azonban ha ezt nem számítjuk, a Richter eredménye akkor is elmaradt a várakozásoktól - hívta fel a figyelmet Miró.

A Richter negyedik negyedéves számait is az Esmya nevű készítményével kapcsolatos fejlemények határozták meg döntően. Az ezzel kapcsolatos egyszeri, 24,3 milliárd forintos leírás - amelyre az elemzők nem számítottak - húzta a mélyen mínuszban a gyógyszeripari cég teljesítményét, Azonban ha ezt nem számítjuk, a Richter eredménye akkor is elmaradt a várakozásoktól - értékelt a szakember.

A menedzsment szokás szerint meglehetősen visszafogott várakozásokat tett közzé az idei évre vonatkozóan. Ez ugyan elbizonytalaníthatta a befektetőket, azonban látni kell, hogy az előrejelzés csak a gyógyszergyártási szegmensre vonatkozott, a nagy- kiskereskedelemre nem, s a Vryalar értékesítésre vonatkozóan sem mondtak semmit. Márpedig tavaly például az éves eredmény nagy része az ezzel kapcsolatos royalty bevételekből származott. Az Erste elemzői úgy vélik, hogy a Richter idei profitja jobb lehet annál, mint amire a menedzsment előrejelzéséből következtetni lehet, így enyhén optimisták a gyógyszeripari részvénnyel kapcsolatban is.

Elmaradt az osztalék-boom a Telekomnál

A Magyar Telekom ugyan százalékosan szép növekedést produkált, a nettó eredmény 50 százalékkal haladat meg az egy évvel korábbit, de ezek abszolút értékben kicsi számokat jelentenek a cég méretéhez képest. Ráadásul nem csak a nettó eredmény, de az üzemi profit és az EBITDA is elmaradt a várakozásoktól. Ennek ellenére a cég készpénztermelő képessége jó, ehhez képest kissé csalódottak lehetnek a befektetők, hogy az idén csak 25 forintos, jövőre pedig mindössze 27 forintos osztalékot javasol a cég vezetése, holott egy 30 forint feletti kifizetés is beleférne.

Még akkor is, ha a cég tevékenységével kapcsolatban vannak kockázatok. Ilyen például az, hogy a Digi képében új versenytárs jelenhet meg a piacon, illetve az, hogy nem látni, mekkora összeget kell majd a cégnek az 5G frekvenciára elköltenie - emlékeztetett a stratéga.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!