OTP-esést várnak az USA-ban - kíméletlenül shortolnak

Utoljára idén februárban látott szintre ugrott az amerikai intézményi befektetők által az OTP részvényeire nyitott shortok száma.
NAPI, 2011. november 3. csütörtök, 12:28
Fotó: Napi.hu

Október közepére jelentősen megugrott az amerikai intézményi befektetők által az OTP részvényekre nyitott shortok száma. Míg a hó elején még csak 5,58 millió darab részvényre volt nyitott eladási pozíció ebben a körben, addig a friss adatok szerint ez a szám a hó közepére 6,14 millió darabot meghaladó szintre emelkedett. Ilyen magas szinte utoljára idén február elején volt példa, a Széll Kálmán terv bejelentése előtt.

Az amerikai intézményi befektetőknek 2008 nyara óta kell rendszeresen közzétenniük többek között a pénzügyi vállalatok részvényeire nyitott short pozícióik nagyságát. A válság csúcsán, 2009 márciusában tetőzött az OTP részvényekre nyitott short állomány, akkor közel 13 millió darabra volt nyitott eladási ügylet, ami a bank hivatalosan közkézhányadnak számító részvényeinek 6,2 százalékát jelenti. Innen folyamatosan csökkent az állomány egészen 2010 tavaszáig, amikor is a Magyarországot Görögországhoz hasonlító nyilatkozatok után meredek lejtőre került az árfolyam. A tavaly nyár végén bekövetkezett újabb tetőzés után tavaly október óta mutatott lassú, de folyamatos csökkenést a shortok száma, egészen májusig. Ebben az időszakban közel 11 millió 400 ezer darabról 3 millió 500 ezer darabra olvadt a nyitott állomány, amely aztán idén júliusban indult növekedésnek.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK