Az OTP-eredmény kapcsán Herczenik Ákos, a Raiffeisen elemzője elmondta, hogy a bank nem okozott különösebb meglepetést az első negyedévben, tulajdonképpen azt hozta, amit az elemzők vártak: az 50,5 milliárdos nyereség megegyezik a NAPI Gazdaság által készített konszenzusban szereplő 50,32 milliárdos profittal. Ennek megfelelően a szakember szerint nem várható komoly elmozdulás az elemzői várakozásokban, illetve célárakban, így a gyorsjelentés árfolyamra gyakorolt hatása sem valószínű hogy számottevő lesz. Ennek némileg ellentmond a papír délelőtti szereplése, az árfolyam ugyanis közel két százalékkal esett. A Raiffeisen elemzője szerint ez a gyengülés inkább egy rövidéletű profitrealizálásnak, semmint egy jelentős zuhanás kezdetének tudható be.


Fókuszban a külföldi leányok

A mostani gyorsjelentésben első ízben szerepel például az orosz Invesztszberbank és a montenegrói CKB, ami nehezíti az összevetést az előző év azonos időszakának eredményével. Az orosz bank kapcsán Herczenik Ákos rámutat, hogy a pénzintézet portfóliójában a hazainál jóval magasabb nettó kamatmarzs mellett kockázatosabb hitelek szerepelnek, apró kérdőjelként megjegyzi ugyanakkor, hogy az új szerzeménynél negyedév/negyedév alapon sem a hitelek, sem a betétek szintjén nem történt jelentős állománybővülés. Az OTP-csoport ígéretes profitnövekedési terveiben szereplő 2010-es kétmilliárd eurós adózás előtti profit mintegy fele származna külföldről, így a következő negyedévekben a piaci szereplők kiemelt figyelemmel kísérik majd a leánybankok teljesítményét.

Nincs ok optimizmusra?


Sarkadi Szabó Kornél
, a Cashline elemzője a gyorsjelentéssel kapcsolatban kiemeli, hogy bár a várakozások teljesültek, a profitnövekedés üteme nem ad okot különösebb optimizmusra. A hazai és a bolgár piacon egyértelműen lassulás történt, a csekély mértékben emelkedő nyereség az orosz és az ukrán leánybanknak volt köszönhető. A csoport hosszú távú terveiről a szakértő elmondta, hogy a siker azon múlik, hogy a kockázatos piacokon mennyire sikerül termőre fordítani a leánybankokat. Ennek becslése jelenleg rendkívül nehéz, tekintettel arra, hogy a beruházások még el sem kezdődtek.
Megközelítőleg 1-1,5 év múlva indulhatnak el a tervezett növekedési pályán a külföldi leányok, és csak ezután látszik majd, hogy a menedzsment tervei tarthatóak lesznek-e. Az elemző szerint korai még bármilyen évek múlva elinduló profitnövekedést árazni, mellyel kapcsolatban ráadásul jelentős kockázatokról lehet beszélni. Az ambiciózus tervekkel kapcsolatban mindkét szakértő szkeptikus.

Csak el ne romoljon a globális hangulat

Az árfolyamra tehát számottevő hatása valószínűleg nem lesz a gyorsjelentésnek, a BÉT leglikvidebb részvényéről lévén szó a jegyzést várhatóan elsősorban a nemzetközi tőkepiaci hangulat fogja mozgatni a következő hetekben - ha az elromlik, akkor vélhetően az OTP lesz az első a magyar részvények sorában, melynél jelentős eladási megbízások érkeznek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!