A hitelminősítő már korábban rámutatott arra, hogy a magyar jelzáloglevél-előírások lehetővé teszik fedezeti hiányosságok előfordulását, az OTP Jelzálogbank (OJB) belső szabályozása azonban arra irányul, hogy nála ilyen hiányosságok ne merülhessenek fel. (A jelzáloglevél-kibocsátást szabályozó törvényt 2004-ben ugyan módosították, de a végrehajtási utasítást nem hirdették ki.) A hitelminősítő az OJB rövid és hosszú devizabetéti minősítését tavaly nyáron A2/P-1 szinten állapította meg; a pénzügyierő-osztályzatra meglehetősen magas szintet jelentő C pluszt kapott a bank. Akkori indoklásában a Moody’s azt írta, hogy a 2002 áprilisától működő OJB teljes egészében az OTP Bank tulajdona, így szükség esetén számíthat az anyaintézet segítségére. Pénteken zárult az ötödik, 2005/V jelzésű egyéves lakossági jelzáloglevél jegyzési időszaka. Az évi 10,35 százalékos kamatozású papírból 2,947 milliárd forintnyit jegyeztek le a befektetők. Ez kevesebb az eddigi négy hasonló papír bármelyikénél, igaz, közben május végén egy hároméves lakossági jelzáloglevélből is kibocsátottak 2,7 milliárdnyit.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!