A hitelezési veszteségekre az OTP-nek is sokkal többet kell céltartalékolnia az idén, mint tavaly, ez csökkenti a legnagyobb mértékben a profitot. Ez nem meglepő, a többi hitelintézetnél is hitelek kockázati költségeinek növekedése rontotta le az eredményeket. Az Intesa Sanpaolo tegnap közzétett negyedéves eredményei is ezért lettek gyengébbek, az Erste Bank tavalyi nyeresége is ezért nullázódott le az idén.

Csökkenő profittal számolnak

Az OTP-nél is a tavalyinál 35 százalékkal alacsonyabb adózott eredményt várnak az elemzők a most közzétett konszenzus szerint. A szakemberek szerint 68,1 milliárd forint lehet a második negyedév nettó profitja, tavaly ilyenkor 105,4 milliárdos nyereséget jelentett a hitelintézet. A korrigált adózott eredmény valamivel magasabb, 69,4 milliárd forintos lehetett. Az adózás előtti nyereség is hasonló mértékben romlott tavalyhoz képest, 77,6 milliárd forintot várnak ezen a soron a szakemberek, ez 38 százalékos visszaesés.

Kedvezően alakulhatott viszont a hitelezés, a nettó kamatbevételek soron 15 százalékos bővülés lehetett, 197 milliárd forintra hízhatott ez a tétel. A nettó díj- és jutalékbevételeknél 1 százalékos visszaeséssel számolt a konszenzus, így összességében véve 282,7 milliárd forintos bevételt érhetett el az OTP, ami 9 százalékkal magasabb a tavalyinál. A működési költségek ennél nagyobb arányban, 14 százalékkal emelkedhettek 154,1 milliárd forintra.

A kockázati költségek soron tavaly kevesebb mint 4,4 milliárd forintos hitelezési és egyéb veszteségekre elkülönített tartalék szerepelt, az idén az első negyedévben már 91,7 milliárd forintra ugrott ez a tétel, de a második negyedévben is várnak 51,5 milliárd forintnyi további tartalékképzést a banktól.

Az OTP árfolyama stabil maradt, szerdán délután minimális emelkedés után 10210 forinton forgott a Budapesti Értéktőzsdén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!