A NAPI Gazdaság cikke Csányi Sándor OTP-elnök megnyugtatónak nevezte, hogy az OTP kötvénykibocsátásának eredményeképpen a 14,5 millió saját részvényből úgy keletkezett bevétele a banknak, hogy a papírok öt éven belül biztos nem jutnak el a piacra. A portfólióban lévő saját részvények értékét már nem kell levonni az OTP szavatolótőkéjéből, másrészt a 32 százalékos prémium miatt profitágon is nőtt a szavatolótőke – emelte ki Csányi az MTI-nek egy alsómocsoládi Délhús-üzem avatásán adott interjújában. A rendkívül ügyes konstrukcióhoz kapcsolódik az OTP két tegnapi bejelentése is. Egyrészt közzétette, hogy a kötvényeket kibocsátó luxemburgi bejegyzésű Merrill Lynch-cég, az Opus Securities 14,5 millió részvény megvételével 5,23 százalékos befolyást szerzett az OTP-ben, másrészt az Opus ebből a mennyiségből 5,5 millió darabot kölcsön is adott, amivel a befolyása legott 3,25 százalékra csökkent. A NAPI Gazdaság a bankhoz közel álló forrásból úgy értesült, hogy az Opus az átváltható kötvényt jegyző befektetők jelentős részének nyújtott részvénykölcsönt. Az OTP-vel kötött szerződés szerint a megvett mennyiség maximum 50 százalékát kölcsönözhette tovább olyan módon, hogy a kölcsönzési díj is az OTP Bankot gazdagítja. A kötvényjegyzők többsége élt a felkínált lehetőséggel és kérte a kölcsönpapírokat. Bár elképzelhető, hogy ezek eladása átmeneti túlkínálatot okoz, ám – mivel értékpapírkölcsönről van szó – összességében nem hígítja a közkézen lévő állományt. Az Opus egyébként nemcsak a kölcsönzési díjat, de magát a 32 százalékos prémiumot (ez önmagában 32,8 milliárd forint), és a részvényekre a következő öt évben fizetendő osztalékot is visszafizeti az OTP-nek, az viszont – cserébe – magára vállalja az 514 millió eurós kötvény – elvileg az Opust terhelő – évi mintegy 18 millió eurós kamatainak fizetését. (Ha az átlagos osztalék eléri a részvényenkénti 360 forintot, az OTP számára már nullszaldós az ügylet.) Az OTP idei 1,3 milliárd eurós akvizíciós számlájából (a CEC kifizetésével már nem nagyon számolnak a Nádor utcában) 300 milliót egy egy hónappal ezelőtti alárendelt kölcsönből, 514 milliót az Opus-kötvényekből, míg a fennmaradó kevesebb mint 500 millióból mintegy 450 milliót egy most lebonyolítandó újabb (a korábbi 1 milliárd eurós keretösszeg részét képező) alárendeltkölcsön-kibocsátásból fedeznek. Így az OTP-nek sikerült a nagy mutatvány, úgy hajtott végre idén fél tucat bankvásárlást, hogy ehhez saját – a hitelezés két számjegyű növekedése miatt megterhelt – forrásait egyáltalán nem kellett apasztania.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!