Egyáltalán nem tragikus, hogy az OTP lemaradt a Jubankáról - véli Makray Péter, az Erste elemzője. Persze az ország ötödik pénzintézete csábító falatnak tűnt, ám még ez után is bőven lesz eladósorban lévő bank Szerbiában (Novasadska Banka, Continental). A piac szintén hansolóképp vélekedhet, hisz a bejelentés nem okozott komolyabb árfolyamesését - tette hozzá.

 

Miró József, a Cashline elemzője szerint sincs oka szomorkodni az OTP-tulajdonosoknak, egy elszalasztott lehetőségnél ugyanis sokkal rosszabb lett volna, ha túl sokat fizet a Jubankáért a magyar pénzintézet. A hajó nem ment el, az OTP-nek még ez után is bőven akad akvizíciós lehetősége a meglehetősen szegmentált szerb piacon. Miró azonban felhívta a figyelmet a szerbiai terjeszkedésben rejlő politikai kockázatokra is.

 

Természtesesen jobb lett volna, ha az OTP veheti meg a Jubankát, ám nem konkrétan ez a sztori hajottta a bankpapír árfolyamát, a szerbiai bevásárlásasal kapcsolatos elvárások csak csekély mértékben épültek be az árfolyamba - mondta el kérdésünkre Zékány András, az ING elemzője. Hosszú távon azonban feltétlenül terjeszkednie kell az OTP-nek, mert a bankpapírban az egyik legnagyobb csáberő az az ígéret, hogy ha a hazai növekedés megtorpan, a dinamikusan fejlődő külföldi érdekeltségeknek köszönhetően akkor is fenntartható a profitnövekedés dinamikája. Zékány is felhívta a figyelmet, hogy a kulturális különbségek komolyan nehezíthetik a bank szerbiai terjeszkedését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!