Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az edei második negyedévben a koronavírus-járvány ellenére jó volt a megtérülés, a tőkearányos nyereség 14 százalék fölé emelkedett - mondta Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a hitelintézet második negyedéves eredményeit ismertetve. Ennek a fő oka, hogy a második negyedévben már kevesebb céltartalékot kellett képezni, mint az első három hónapban. A bank likviditási pozíciója és tőkehelyzete továbbra is stabil, folyamatosan vásárolja vissza a sajátrészvényeket, és a menedzsment abban is elkötelezett, hogy jövőre osztalékot fizessen, amely során kompenzálja a részvényeseket az idén elmaradt osztalék miatt is.

Jobb lett az eredmény a vártnál

Az év egészében 10 százalék fölötti sajáttőke-arányos nyereséget (ROE) vár az OTP, a csoport egésze 7 százalékkal nőhet az idén. A korrigált adózott eredmény 82,2 milliárd forint lett a második negyedévben, ez meghaladta az elemzői várakozásokat. A hitelintézet részvényeinek árfolyama is emelkedik, 1 százalékos pluszban állt a pénteki nyitás után.

A bevételek negyedéves összevetésben stagnáltak, a költségek viszont csökkentek, ezért a működési eredmény javult, emellett a kockázati költségek is sokat csökkentek az első három hónaphoz képest. A tavalyi második negyedévnél azonban több céltartalékra volt szükség, főleg ezért lett gyengébb lett a profit, mint tavaly.

Idén április-júniusban minden csoporttag pozitívan járult hozzá az eredményhez, a külföldi leányok részesedése a profitból 50 százalékos lett. A teljesítő hitelállományok Bulgária, Oroszország, Ukrajna és az eladás előtt álló szlovákiai leány kivételével mindenhol nőttek. Magyarországon is gyarapodott a lakossági jelzálog- és fogyasztási hitelek állománya. A lakáshitelek állománya 4 százalékkal bővült, a személyi hiteleké 5 százalékkal. A betétállományok szintén nőttek csoport szinten és Magyarországon is. Ez összefüggésben van azzal, hogy a fogyasztás csökkent az első félévben.

A lakosság csaknem fele nem kért a moratóriumból

A portfólió minőségére utaló jeleket egyelőre nem látnak a banknál. "Tisztában vagyunk azonban azzal, hogy ezt a moratóriumok bevezetése is befolyásolta, és készülünk arra az időszakra, amikor ez megváltozik, ezért tartalékoltunk az első és a második negyedévben is" - mondta Bencsik.

A lakossági részvétel a moratóriumban 53 százalékos. A vállalati hitelpiacon 15,4 százalékos volt a bank piaci részesedése a második negyedévben, de az NHP Hajrában már 23 százalékos az OTP részesedése. A vállalatok 31 százaléka vesz részt a moratóriumban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!