Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az OTP egyik nagytulajdonosa, a francia Groupama csoport még március 22-én jelentette be, hogy akkori 8 százalékos OTP pakettjéből 3 százalékot, azaz 8 millió 260 ezer darabot értékesít intézményi befektetők részére úgynevezett gyorsított könyvépítéses módszerrel. Az akkori, valamivel 8200 forintos árfolyamhoz képest végül piaci információk szerint mintegy 5-6 százalékos diszkonttal sikerült megvetetni az intézményi befektetőkkel a részvénycsomagot.

Bár az eladás miatt akkor nem zuhant nagyot az OTP-részvények árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén, azonban érezhetően időre volt szüksége a piacnak ahhoz, hogy megeméssze a hirtelen jött kínálatot. A következő mintegy 2 hónap során csak oldalazni tudott a bankpapír árfolyama.

A Groupama akkori közleményében az szerepelt, hogy továbbra is tulajdonosok maradtak a magyar bankban, mintegy 14 millió 140 ezer darab részvény erejéig. Az eladást követően a Groupama 5 százalékos tulajdonosként megtartotta képviseletét az OTP igazgatóságában. Ugyanakkor azt írták, hogy a fennmaradó részesdésükre egy 180 napos időszakra eladási korlátozást vállalnak.

Számításaink szerint ez a 180 napos periódus a múlt héten járt le, így elvileg ha a Groupama úgy döntene, ismét jelentős mennyiségű OTP részvény érkezhetne a piacra. A további OTP eladásokkal persze nem a Groupama lenne az egyetlen, aki Európában nagytulajdonosként részvényeket értékesítene a lelkes befektetőknek. A Financial Times épp a napokban értekezett arról, hogy a nagytulajdonosok, köztük főként az állami tulajdonosok soha nem látott mennyiségű bankrészvényt értékesítettek a piacon az európai gazdaság fellendülése miatt lelkessé vált befektetőknek.

Az OTP részvényei mindenesetre az elmúlt egy hónapban csak oldalazni tudtak a Budapesti Értéktőzsdén. Mindenkori csúcsukat (ha korrigáljuk osztalékkal az árfolyamot) augusztus végén érték el 10600 forintos árfolyamon, ma már a 10 ezer forintos szintet teszteli felülről az árfolyam, s hosszú hónapok óta ismét találkozott 50 napos mozgóátlagával.

OTP-bázispontok
Kép: www.markers.hu

Ez még nem baj, korrekciónak simán belefér. Ha a hagyományos csúcs-mélypont analízist vesszük az OTP-árfolyam emelkedő trendjének vizsgálatához, akkor azt látjuk, hogy az utolsó fontos mélypontot 9233 forinton csinálta a kurzus, s innen indulva emelkedett történelmi csúcsra. Ez azt jelenti, hogy amíg ez alatt 3 százalékkal nem látjuk a bankpapír árfolyamát, addig nincs baj, a hosszabb távú emelkedő trend nem sérül. Ez azonban elég messze, a jelenlegi szintnél még mintegy 10 százalékkal lejjebb van.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!