BUX
36940

OTP-sek figyelem, lejárt egy komoly határidő!

A múlt héten lejárt az az időszak, ameddig a Groupama tavasszal vállalata, hogy nem ad el további OTP részvényeket. Eladásról nem érkezett hír, az OTP árfolyama ennek ellenére gyengélkedik.

Lovas-Romváry András, 2017. szeptember 26. kedd, 13:32

Az OTP egyik nagytulajdonosa, a francia Groupama csoport még március 22-én jelentette be, hogy akkori 8 százalékos OTP pakettjéből 3 százalékot, azaz 8 millió 260 ezer darabot értékesít intézményi befektetők részére úgynevezett gyorsított könyvépítéses módszerrel. Az akkori, valamivel 8200 forintos árfolyamhoz képest végül piaci információk szerint mintegy 5-6 százalékos diszkonttal sikerült megvetetni az intézményi befektetőkkel a részvénycsomagot.

Bár az eladás miatt akkor nem zuhant nagyot az OTP-részvények árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén, azonban érezhetően időre volt szüksége a piacnak ahhoz, hogy megeméssze a hirtelen jött kínálatot. A következő mintegy 2 hónap során csak oldalazni tudott a bankpapír árfolyama.

A Groupama akkori közleményében az szerepelt, hogy továbbra is tulajdonosok maradtak a magyar bankban, mintegy 14 millió 140 ezer darab részvény erejéig. Az eladást követően a Groupama 5 százalékos tulajdonosként megtartotta képviseletét az OTP igazgatóságában. Ugyanakkor azt írták, hogy a fennmaradó részesdésükre egy 180 napos időszakra eladási korlátozást vállalnak.

Számításaink szerint ez a 180 napos periódus a múlt héten járt le, így elvileg ha a Groupama úgy döntene, ismét jelentős mennyiségű OTP részvény érkezhetne a piacra. A további OTP eladásokkal persze nem a Groupama lenne az egyetlen, aki Európában nagytulajdonosként részvényeket értékesítene a lelkes befektetőknek. A Financial Times épp a napokban értekezett arról, hogy a nagytulajdonosok, köztük főként az állami tulajdonosok soha nem látott mennyiségű bankrészvényt értékesítettek a piacon az európai gazdaság fellendülése miatt lelkessé vált befektetőknek.

Az OTP részvényei mindenesetre az elmúlt egy hónapban csak oldalazni tudtak a Budapesti Értéktőzsdén. Mindenkori csúcsukat (ha korrigáljuk osztalékkal az árfolyamot) augusztus végén érték el 10600 forintos árfolyamon, ma már a 10 ezer forintos szintet teszteli felülről az árfolyam, s hosszú hónapok óta ismét találkozott 50 napos mozgóátlagával.

OTP-bázispontokwww.markers.hu

Ez még nem baj, korrekciónak simán belefér. Ha a hagyományos csúcs-mélypont analízist vesszük az OTP-árfolyam emelkedő trendjének vizsgálatához, akkor azt látjuk, hogy az utolsó fontos mélypontot 9233 forinton csinálta a kurzus, s innen indulva emelkedett történelmi csúcsra. Ez azt jelenti, hogy amíg ez alatt 3 százalékkal nem látjuk a bankpapír árfolyamát, addig nincs baj, a hosszabb távú emelkedő trend nem sérül. Ez azonban elég messze, a jelenlegi szintnél még mintegy 10 százalékkal lejjebb van.