Átlépte kedden a 12 ezer forintos lélektani határt az OTP árfolyama, és az elemzők szerint még tovább drágulhat a bankpapír. Az OTP-nek kedvez a régió erős makrogazdasági helyzete, a tőzsdéken uralkodó általános jó hangulat, és az is, hogy a hírek szerint a román kormány meghátrálhat a rekord összegű, a mérlegfőösszeg 1,2 százalékának megfelelő bankadó kivetésétől.

"Egy év távlatában 14 ezer forint környékére emelkedhet az árfolyam" - mondta a Napi.hu-nak Miró József, az Erste Befektetési Zrt. stratégája. Ha a bank eredménye a frissen akvirált bankokkal együtt, ha az organikus növekedéstől eltekintünk, is körülbelül 350 milliárd forintos nyereség lehet 2019-ben. 2018-ban 318 milliárd forint volt a profit, ezt 30 milliárddal egészíthetik ki az új leányok.

Pozitív hatással lehetnek még a nyereségre Bulgáriában és Szerbiában a szinergiás hatások is. A növekvő profit minimum 1300 forint körüli részvényenkénti nyereséget jelenthet, ez 10-es p/e (részvényárfolyam/nyereség) arány mellett minimum 13 ezer forintos árfolyamot jelent - kalkulálta Miró.

A további akvizíciók is árfolyam-emelkedést hozhatnak. Az OTP a régióban terjeszkedhet, Szlovéniában például vannak ilyen tervei. Az állami Abanka privatizációja napirenden van, a pályázatokat napokon belül be kell nyújtaniuk a vevőknek.

Szlovén lapértesülések szerint az OTP és az amerikai Apollo alap mérkőzhet meg az ország harmadik legnagyobb hitelintézetéért. Szintén eladósorba kerülhet Szlovéniában a Société Générale ottani leánya, a francia pénzügyi csoporttól pedig több bankot is vett az OTP az elmúlt években Horvátországban, Bulgáriában, Albániában, Szerbiában, Moldovában és Montenegróban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!