Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság cikke

A BUX a két héttel ezelőtti szinteken tartózkodik, ami oldalazásnak a jele, és a grafikon sem mutat mást. Aki viszont az esés végét várta, annak ez korántsem rossz jel, hiszen január vége óta nem süllyed tovább a hazai börze vezető mutatója. A grafikon szerint a süllyedő trendből sikerült kioldalaznia, és a rövid távú technikai kép szerint inkább a pozitív oldal fele billen a mérleg nyelve, ami azt jelenti, hogy némi emelkedés kialakulásának most nagyobb a valószínűsége.

Egy formáció is található a grafikonon: szűkülés rajzolódott ki, amelyből sikerült már elmozdulnia felfelé, megerősítés nélkül azonban még nagyon bizonytalan a kép. Jelenleg a 12 100 pont jelent ellenállást, amelynek áttörése esetén elindulhat felfelé az árfolyam. Ellenállások 13 000 és 13 500 pontnál találhatóak. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy elég sérülékeny a piac, a hangulat pillanatok alatt megváltozhat, ezáltal a jelenlegi technikai kép is könnyen átalakulhat.

Mit mutatnak a vezető papírok?

A blue chipek közül a Mol most a legerősebb, a grafikonja már hetek óta lassú emelkedést jelez. A 8500 forintos mélypontról kezdődött az emelkedés, ez a szint jelenleg erős támasz. A technikai kép pozitív, valószínűbb a további emelkedés. 10 000 forint alatt oldalaz, talán ennek áttörése szükséges ahhoz, hogy kicsit lendületesebben mozogjon tovább. Rövid távon elérhető szint 11 500 forintnál található.

Az OTP képe egyelőre semleges, a 2200 forintos támasz felett oldalaz az árfolyam. A támasz áttörése egyelőre nem valószínű, ha sikerül egy kis erőt gyűjtenie, akkor pozitív korrekció várható. A 2500 forintos ellenállást javasolt figyelni, ennek áttörése esetén indulhat komolyabb korrekció.

A Richter alapvetően pozitív képet fest. A januári leszúrás után februárban már emelkedni tudott, 29 000 forintig erősödött, itt azonban az ellenállás alatt megtorpant. Amennyiben sikerül áttörnie a szintet, úgy további emelkedés várható, ellenállást a 31 700 forintos csúcs jelent.

A másik gyógyszergyártó lendületes emelkedést produkált az idén, jelenleg azonban 12 500 forintnál megakadt az árfolyam. Az ellenállás áttörése esetén tovább folytatódhat az emelkedés.

A Magyar Telekom képe is alapvetően pozitív, de nagyobb emelkedés nem valószínű, 600-610 forintnál erős ellenállás húzódik. Amíg nem zuhan 565 forint alá, addig marad a pozitív kép.

További forintgyengülési hullámokra kell számítani

Az elmúlt hetek egyik központi témája a hazai fizetőeszköz árfolyamának mozgása. A forint január folyamán napról napra új történelmi csúcsot döntött, majd a 303,68-as szintről fordult az árfolyam, és az utóbbi napokban erőteljes korrekció tapasztalható. A rövid távú emelkedő trend a 290-es támasz elesésével megtört, a következő korrekciós szint 282 környékén található. Tartós fordulat azonban egyelőre nem valószínű, a jelenlegi forinterősödés csak korrekció, további gyengülési hullámokra kell számítani. Jóllehet sikerült a 300-as ellenállást egyszer áttörnie, a próbálkozás azonban nem nevezhető szignifikánsnak. A lélektani határ továbbra is erős akadály lehet a forint számára. A piac nagyon nyugtalan és továbbra is maradhat az erős volatilitás, a következő hetekben is folytatódhatnak a látványos mozgások.



Rácz Balázs

Solar Capital Markets Zrt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!