Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság cikke

Bogsch Erik - Richter

A régióban általános devalválódásnak vagyunk tanúi, először a hrivnya, most a lengyel zloty - valamivel erősebben, mint a forint -, a lej, illetve ami lényeges a Richter számára, a rubel is jelentősen leértékelődött. A gyengülő nemzeti valuta mindenkit negatívan érint: nyomást fog gyakorolni a költségvetésekre, és mind a cégek, mind a lakosság számára kedvezőtlen, hiszen jórészt devizában vették fel a hiteleket.
Míg korábban a befektetők túlzottan optimisták voltak a régióval kapcsolatban, most pont az ellenkezője figyelhető meg, ami ismét kezd irreális méreteket ölteni. Ahogy korábban a nagyon erős helyi devizaárfolyamok nem tükrözték e gazdaságok teljesítőképességét, most a befektetők úgy ítélik meg, hogy a fejlett országokat sújtó problémák itt hatványozottan jelentkeznek. A mostani jelenség igazából a túlzott felértékelődés utáni korrekciónak tekinthető.

A nagy volatilitás miatt nehéz megítélni, hogy mi lesz a következő időszakban, de most a forintárfolyam körülbelül azon a szinten van, ami Magyarország termelékenységét tükrözi. A jelenlegi helyzet ugyanakkor kicsit túl van dimenzionálva. Ha 270-ről indult volna a forintgyengülés, akkor 10 százalékos leértékelődésről beszélnénk, márpedig megítélésem szerint a 250 forint alatti euróárfolyam nem volt reális. Akár a dollár/eurót, akár az angol fontot - utóbbinál 40 százalékos a leértékelődés - nézzük, jóval nagyobb elmozdulások figyelhetők meg. Ezeket a mozgásokat akárhogy is utáljuk, nem kell túlreagálnunk és nem kell miatta pánikba esni, el kell fogadnunk, hogy a piacok ilyen hektikusan mozognak. A cégek számára a legrosszabb, amit tehetnek, a kapkodás.

Urbán László - OTP Bank

Az exportőrök számára ugyan a jelenlegi árfolyamszint jelentős többletbevételt hozhat, de ettől nem fog jelentősen bővülni az export volumene. Ugyanakkor a devizaadósok számára már tehernövekedést okozhat, ráadásul csökkenti a belföldi keresletet, ami mélyíti a recessziót.
Az árfolyamgyengülésnek elsősorban a költségvetési hiány további jelentős csökkentésével lehet hitelesen gátat vetni, de csak az adóterhelés további növelése nélkül.

Jaksity György - Concorde

Az elmúlt napok eseményei alapvetően nem Magyarország-specifikusak, noha a forintnak minden oka megvolt és megvan a gyengülésre, kezdve a pénzügyi egyensúlyhiánytól a régió legrosszabb makrohelyzetén és a magas és nehezen refinanszírozható devizaeladósodottságon át a merev társadalmi és politikai elzárkózásig a fejlődést és a válság kezelését szolgáló reformokkal, változtatásokkal szemben. A forint együtt esett a régiós devizákkal és tavaly nyár óta lényegesen kevésbé értékelődött le, mint a nálunk jobb helyzetben lévő Lengyelország valutája. A nagy veszélyt az jelenti, ha a devizahitelesek elkezdenék átváltani tartozásaikat, ez ugyanis további forintgyengülést indukálna, amire biztosan még rá is spekulálna valaki.

Bár az MNB-nek és a bankrendszernek vannak korlátozott eszközei a forint védelmére, viszont nem sok ráhatásuk van az euró-svájci frank árfolyamra, márpedig Magyarországnak van az eurózóna és az Egyesült Királyság után a legnagyobb svájcifrank-kitettsége (nem relatív, hanem abszolút összegszerűségben), így az euróval szemben felértékelődő svájci frank katasztrófához vezetne nálunk - igaz, itt egy hajóban evezünk Svájccal. További gond, hogy miközben a bankok adhatnak haladékot a törlesztésre, a befürdött devizahitelek esetében vissza kell kössék az azt finanszírozó forrás devizaoldalát, ami önmagában nagy nyomást gyakorol a forint gyengülésére és mondjuk a frank erősödésére.

Molnár József - Mol

A volatilis és kiszámíthatatlan forintárfolyam kedvezőtlen a gazdaság minden szereplője, így a Mol számára is. Az árfolyamgyengülés rövid és középtávú hatásai ellentétesek a Mol számára: mivel a hiteleink devizában vannak, ennek negatív hatását azonnal megérzi a cég, hasonlóan a devizában eladósodott lakossághoz. Hosszú távon ezt ellensúlyozza a működésünkben keletkező többleteredmény. A forint ilyen jelentős mértékű gyengülése viszont a megtakarítások leértékelésén keresztül a gazdaság számos szereplőjére negatívan hat, és az így bekövetkező gazdasági növekedés lassulása/gazdasági visszaesés növekedése viszont kedvezőtlenül érinti a termékeink iránti keresletet is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!