BUX
39006

OTP: elindult a lavina

Egyelőre három emelkedő napon van túl a magyar részvénypiac, de kedden ismét estek az árfolyamok. Ha a pozitív korrekció még folytatódik, akkor 20 000 pont környékére esetleg visszajöhet az index, de nagy erősödésre ne számítsunk.

NAPI, 2011. augusztus 17. szerda, 07:06

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A 2008-ra és 2009-re emlékeztető mozgások rajzolódtak ki az elmúlt hetekben a tőzsdéken. Az európai és amerikai adósságválsággal kapcsolatos aggodalmak felerősödése miatt egyre sötétebb felhők gyülekeztek a piacok felett, majd augusztus elejétől lavinaszerű eladások borzolták a befektetők kedélyeit. Rövid idő alatt több mint 20 százalékot zuhantak a főbb indexek. A többéves mélypontokról múlt héten pattantak vissza a börzék, a BUX index 16 700 pontról fordult emelkedő irányba. Egyelőre három emelkedő napon van túl a hazai piac, ám tegnap ismét estek az árfolyamok. Ha a pozitív korrekció folytatódik, akkor 20 000 pont környékére esetleg visszajöhet az index, de nagy erősödésre ne számítsunk.

OTP - elindult a lavina

Az elmúlt hetek eseményei megviselték az OTP árfolyamát. A bankpapír július végén vetette magát a mélybe, az 5250 forintos támasz réssel (5210−5251) esett el, ami lavinát indított el. Napokon belül 3850 forintig zuhant a kurzus, és ezt követően indult a pozitív korrekció. A tegnapi kereskedésben ismét csökkent az árfolyam, de a pozitív korrekció még folytatódhat, ellenállások 4800 és 5000 forintnál találhatók. Rövid távon van még tere az emelkedésnek, de közép- és hosszú távon számíthatunk még lejtmenetre, ezért egyáltalán nem biztos, hogy pár nappal ezelőtt 3850 forintnál egy tartós mélypontot láttunk. Ha ismét beborul a tőzsdéken, akkor gyorsan újból dél felé indulhat az OTP.

A BUX csupán 20 000 pont környékéig emelkedhetNagyobb képért kattintson!

Mol - háromnapos korrekció szakadt meg

A tegnap jó gyorsjelentést publikáló Mol csökkenéssel fejezte be a kereskedést. Háromnapos pozitív korrekciót szakított meg a gyengülés, a tegnapi kereskedés nem a pozitív technikai képet erősítette. A nagy pánik után itt is van még tér felfelé, az első komolyabb szint a 19 460 forintos letörési pont. Rövid távon ezt tesztelheti vissza az olajpapír, ha a vételi oldal kitartó marad a következő hetekben. A pánik újbóli felerősödése esetén azonban ismét gyors zuhanás kezdődhet, támaszt a 15 100 forintos mélypont jelent.

Richter - úgy tűnt, felfelé indul

A Richter árfolyama két héttel ezelőtt még felfelé kacsingatott. Miután a hosszú távú csökkenő trendből kioldalazott, nagyon úgy tűnt, hogy hamarosan felfelé veszi az irányt az árfolyam. A nagyobbik gyógyszergyártó azonban 36 000 forint törésével irányt mutatott, és napok alatt több mint kétéves mélypontra, 31 100 forintig zuhant a kurzus. A pozitív korrekció tegnap megtorpant, de a 36 000 forintos letörési szintig van még tér felfelé.

MTelekom - nem kímélte a pánik

A Magyar Telekom árfolyamát sem kímélte a pánik az elmúlt hetekben. A távközlési cég papírjai július elején az 590 forintos lokális maximumról fordultak délnek, és megállás nélkül zuhantak 464 forintig. A defenzív szektorhoz tartozó részvény az 525 forintos támasz törését követően hamarosan történelmi mélypontra süllyedt, így most van honnan emelkednie. Nagy rally egyelőre azonban nem rajzolódott ki a papírban, két emelkedő napot követően tegnap újra csökkenő irányba fordult a kurzus. A következő ellenállás 525 forintnál található, rövid távon ezt még visszatesztelheti, de nagy szárnyalásra nem számítunk. A hosszabb távú trend lefelé mutat, támaszt a 464 forintos történelmi minimum jelent.

 

Rácz Balázs