Számszerű előrejelzést ezúttal sem mondott Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató helyettese, de szavaiból az derült ki, hogy a kilenc országban tevékenykedő pénzintézet a tavalyi 122,6 milliárd forintos konszolidált adózott eredménynél érzékelhetően többre számít idén.

Magyarországon a vállalati hitelezés növelése az elsődleges cél, itt a tavalyi 5 százalékos bővülés helyett 10 százalékot meghaladó növekedésre számítanak. Kiemelt feladat az agrárhitelek növelése. Csoportszinten pedig az orosz, ukrán, román, szerb és szlovák piacon a fogyasztói hitelek felpörgésének folytatására számít az OTP vezetése. (Például Ukrajnában a fogyasztói hitelek tavaly megnégyszereződtek, Romániában és Szlovákiában csaknem megduplázódtak.)

A betétállomány bővülése kevésbé fontos, hiszen csoportszinten a hitelbetét arány 95 százalékra csökkent. A nettó kamatmarzs a tavalyinak megfelelően alakulhat Magyarországon, meghaladja az 5 százalékot, de például Oroszországban eléri a 18 százalékot.

A külföldi fogyasztási hitelek felfutásával a csoportszintű működési költség 2013-ban további 5 százalékkal növekedhet. A külföldi leányvállalatok 2012-ben a 61 milliárd forinttal a számviteli eredmény felét adták - idén a megfigyelők szerint az eredmény-hozzájárulásuk akár 80 milliárd forint fölé is nőhet, mivel Szerbiában és Montenegróban további csontvázak kiborulására nem kell számítani, és az orosz és bolgár banknál egyenletes növekedés várható.

Magyarországon több kockázat is van

A hazai OTP-nél a kamatszint alakulása (minden száz bázispontos alapkamat-csökkentés 5 milliárd forinttal apasztja a kamatbevételeket), illetve a devizahitelek miatt a forintárfolyam jelenthet kockázatot (az OTP-nél a 600 milliárd forintnyi svájcifrank-hitel 30 százaléka 90 napon túli nem fizető hitel).

Bencsik László a Napi Gazdaság érdeklődésére elmondta: a 90 napon túli nem fizető ráta idén várhatóan 19,1 százalékon tetőzik, és a problémás hitelek 80 százalékos fedezettségét sem szükséges tovább növelni. Így idén várhatóan a tavalyinál lényegesen kevesebb tartalékképzésre lesz szükség.

Jövőre 150 milliárd fölé nőhet az eredmény

A sajtótájékoztatón konkrét eredmény-előrejelzés nem hangzott el, de megfigyelők szerint 2013-ban akár 150 milliárd forintra is nőhet a bankcsoport számviteli eredménye. A likviditása nemzetközi szinten is kiemelkedő a 5,9 milliárd euró likvid tartalékkal és a 14,7 százalékos core tier 1-es rátával (az európai bankok számára megcélzott követelményszint 9 százalék).

Az OTP vezetése egyébként a tavalyi eredmény után idén részvényenként mintegy 120 forint osztalék kifizetésével számol.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!