Gyakorlatilag teljesen befejeződött a Fotex  átalakulása, a korábban kiskereskedelmi fókuszú csoport bevételeinek tavaly már csak 10 százaléka származott kereskedelemből - derül ki a cég tegnap közzétett gyorsjelentéséből. A forgalom legnagyobb részét, közel két harmadát már a fő tevékenységgé vált ingatlan-hasznosítás adta, egynegyedét pedig  a cég termelő vállatai hozták.

A cég a bérleti díjakat jellemzően euróban határozza meg, így a forintgyengülés elvileg kedvező hatást gyakorol bevételeire (tavaly ez plusz három százalékot hozott), ám a gazdasági válság az ingatlanhasznosítás eredményén is mély nyomokat hagyhat. Egyrészt az egyre csökkenő fizetőképességű bérlők irányából várhatóan erősödik a bérleti szerződések újratárgyalásának igénye, másrészt jelentősen megnehezednek az új bérbeadások is. (A bázisidőszakban még havi 8 új bérleti szerződést kötöttek a kiskereskedelmi ingatlanokra, tavaly már csak 2,7-et).

Cél a bérlők megtartása, jelentősek a készpénztartalékok

A Fotex ezért le is tett arról a korábbi tervéről, miszerint a kedvezőtlen kondíciójú, vagy határozatlan időre szóló bérleti szerződéséket újratárgyalja, vagy minőségi bérlőcserét hajtson végre - a fő céllá az idénre inkább a fizetőképes bérlők megtartása vált. A cég a raktárai esetében sem számít a kihasználtság növekedésére. A gyorsjelentés szerint a csoport a kedvezőtlen piaci helyzethez igazodva költségeinek felülvizsgálatára kiemelt figyelmet fordít, s igyekszik azokat az elérhető bevételekhez optimalizálni.

A Fotex fő számai


Azonban minden nehézség ellenére a Fotex bő 1,1 milliárd forintos tavalyi adózott eredményről adhatott számot, ami közel háromszorosa az egy évvel korábbi szintnek. A cég ráadásul egyáltalán nincs eladósodva, sőt jelentős mennyiségű készpénztartalékkal rendelkezik, mely egy ilyen válság során komoly mozgásteret biztosít számára. A Fotex leányvállalata például a kiugró hozammal forgó OTP-kötvények vásárlásába kezdetett, de a hamarosan Luxembourgba költöző cég európai beruházásokat is fontolgat.

Mennyit érnek az ingatlanok?


A  jelentés szerint a csoport ingatlanvagyonának összetételében a beszámolási időszakban lényeges változás nem történt, így a 2007. évi éves beszámolóban közzétett adatokat tekintik releváns értéknek. Ezt a tárgyidőszaki éves auditált beszámolóban újraértékelik, úgyhogy majd ebből derülhet ki, szerintük változott-e a vagyon mérete. A korábbi érték 102 milliárd forintra rúg, ami részvényenként 1440 forint körüli értéknek felel meg (sajátrészvényekkel való korrekció nélkül).

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!