Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság cikke

Öt éve 650 millió eurójába került az OTP-nek a Raiffeisentől megvásárolt ukrán bankja, ám az elmúlt 15 hónapban - tartalékképzés, goodwill-leírás és tőkeemelés formájában - csaknem ugyanennyivel terhelte meg a bankcsoport eredményét és az idei teher sem lesz sokkal kisebb. Az OTP Ukraine több mint négyszer annyi hitellel rendelkezik, mint betéttel, ráadásul a hitelek zöme devizás.

A 90 napon túl is késedelmes hitelek aránya 2008 végén még csak 4,7 százalék volt, ez a harmadik negyedév végére 19,4, december végére 22,3 százalékra nőtt. Ezen belül a kis- és középvállalati hitelek csaknem 30 százaléka késedelmes. Az idei első negyedév végére elképzelhető, hogy minden négy hitelből csak hármat törlesztenek rendesen, annak ellenére, hogy itt a legnagyobb az átstrukturált hitelek aránya (a lakossági hitelek 38,5 százaléka).

 

A bank tavaly teljes hitelállománya egyhetedét, 96 milliárd forintot tartalékolt, ám a problémás hitelek több mint negyede (mintegy 37 milliárd forintnyi) még nincs lefedve tartalékkal. Az utolsó negyedévben ugyan lassult a romlás üteme, de nagy kérdés a hrivnya/dollár kurzus alakulása (az erős dollár nem használ az ukrán adósoknak), illetve a frissen átütemezett hitelek sorsa. Az idei tartalékolási szükségletet megfigyelők széles sávban, 50-100 milliárd forint közé teszik, utóbbi azért elég pesszimista szcenáriót feltételez.

 

A bank tőkehelyzete az OTP erőfeszítéseinek köszönhetően szilárd, tőkemegfelelési mutatója 17,3 százalék (az ukrán követelmény 10 százalék). Saját tőkéje 90 milliárd forint. Az OTP tavaly 100 millió dollárral emelte a bank tőkéjét és további 80 millió dolláros alárendelt kölcsöntőkét nyújtott, valamint egyes ukrán követelésekre bankgaranciát vállalt. Valószínűleg efféle lépésre - kisebb mértékben - idén is sor kerül.



Ha az ukrán gazdaság összeomlását sikerül elkerülni és folytatódik a vas- és acéltermékek árának már megindult emelkedése, az OTP Ukraine ügyfeleinek zöme is elkerülheti a csődöt és 2011-től megindulhat egyes céltartalékok óvatos felszabadítása.

Ebben az esetben középtávon az addigra konszolidálódó ukrán bankszektor sikeres szereplője lehet az OTP és a kijevi leány ismét növekvő, akár 10 százaléknál jóval nagyobb mértékben is hozzájárulhat az OTP-csoport eredményéhez.

(A szerző rendelkezik OTP-részvényekkel és -kötvényekkel)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!