Drasztikus lépésre szánta el magát a Standard&Poor's, a legnagyobb amerikai bankok minősítését rontotta le egyszerre egy osztályzattal. A leminősített bankok a Bank of America, a JPMorganChase, a Citigroup, a Wells Fargo, a Morgan Stanley, a Goldman Sachs, a Bank of New York Mellon és a State Street. A döntés egyik oka, hogy a Fed által készülő új szabályozás szerint a bankoknak sokkal nagyobb tőkét kell tartaniuk az eddigieknél, hogy helyt tudjanak állni egy esetleges válság, a pénzügyi rendszert érő hirtelen sokk során. Ez viszont a Fed számításai szerint azt jelenti, hogy a hat legnagyobb amerikai banknak mintegy 120 milliárd dollárnyi friss tőkét kellene bevonnia ahhoz, hogy meg tudjanak felelni az új előírásoknak.

A bankoknak az új szabályozás szerint megfelelő tőkével kell rendelkezniük ahhoz, hogy az összes általuk tartott kockázatos eszköz 18 százalékának megfelelő veszteséget is el tudjanak viselni - írja a Financial Times.

A 2008-2009-es válság során a nagy amerikai bankoknak jelentős mértékű állami támogatást kellett folyósítani, s a szabályozó hatóságok azóta is folyamatosan szigorítják a bankokkal szemben támasztott követelményeket, például korlátozták a részvény visszavásárlásokra és osztalékokra fordítandó összeget. A szigorítás célja, hogy a pénzügyi rendszer működése szempontjából fontos pénzintézetek, amelyeket eddig túl nagynak minősítettek ahhoz, hogy hagyják őket csődbe menni, még egy szélsőséges helyzetben is meg tudjanak állni a saját lábukon további adófizetői pénzek bevonása nélkül.

Az új szabályozás bevezetésével a Standard & Poor's szerint ez a cél közelebb került, viszont ez azt is jelenti, hogy egy válság során immár jóval kisebb a valószínűsége annak, hogy egy bajba került pénzintézet állami támogatást kapjon, s ez indokolta a hitelminősítés lerontását.

A leminősítést követően is mindegyik bank a befektetésre ajánlott kategóriában maradt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!